Rusové vyslali obří plachetnici obeplout svět. Ve vlnách bude nechávat vzkazy v lahvích

Události: Ruská plachetnice vyráží na cestu kolem světa (zdroj: ČT24)

Jedna z největších plachetnic planety vyplula z ruského Kaliningradu na cestu kolem světa. Výcvikové plavidlo Sedov navštíví 21 přístavů. Na moři posádka spojí starou tradici s moderním výzkumem – bude vypouštět vzkazy v lahvích a čekat, kam až se dostanou.

Kromě 59 zkušených námořníků je na palubě i 110 kadetů, kteří absolvují výcvik přímo na moři. „Je to největší školní plachetnice na světě. Píše se to v Guinnessově knize. Délka lodi je 118 metrů a šířka 14,6 metru,“ podotkl zástupce kapitána Viktor Nikulin.

Přípravy na vyplutí trvaly tři měsíce. „Nezáleží na konkrétním místě, není ani důležité, v jakém oceánu jste, zda v Tichém anebo Atlantickém, před vyplutím se musíte na všechno dobře a pečlivě připravit,“ konstatoval kapitán Jevgenij Romaškin.

Plachty jsou na celé lodi napnuté do 40 minut. Jedním ze čtyř loďmistrů, kteří odpovídají za pořádek na lodi a rozdělují práci na palubě, je Alexandr Verbickij. Na starosti má první stěžeň. „Jen co vyplujeme z přístavu, hned napneme plachty, srovnáme je a s plachtami plujeme celou dobu,“ uvedl.

Trasa dlouhá přes 72 tisíc kilometrů

Loď zakotví až 5. ledna, čeká ji tak cesta dlouhá více než čtyř tisíce kilometrů. Poprvé posádka na břeh vystoupí až na Kanárských ostrovech. Pak bude plachetnice pokračovat dál západním směrem. Do Kaliningradu by se měla vrátit příští rok 12. prosince. Celkem urazí asi 72 400 kilometrů.

Na palubě jsou i dva zástupci muzea oceánů, kteří budou posílat vzkazy v láhvi. Mají jich dvě stovky, uvnitř se ukrývá suvenýr, který si může nálezce nechat, a také prosba poslat vzkaz zpět do Kaliningradu. „Samozřejmě budeme vzkazy házet do vln na otevřeném moři, ne v přístavech ani v blízkosti břehu. Láhve budou skleněné,“ sdělila Inessa Zajkovskaja z Muzea světových oceánů.

Plachetnici Sedov postavili před sto lety v Německu, na vodu byla spuštěna v roce 1921. Po druhé světové válce ji získal Sovětský svaz v rámci reparací.