Jsme připraveni prodloužit smlouvu START. Bez jakýchkoli podmínek, oznámil Putin

Rusko je připraveno okamžitě a bez jakýchkoliv podmínek a diskusí prodloužit smlouvu se Spojenými státy o omezení strategických útočných zbraní (START). Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin při poradě o vojenských záležitostech.

„Chci ještě jednou potvrdit ruské stanovisko. Rusko je připraveno neprodleně, co možná nejrychleji, do konce letošního roku, bez jakýchkoliv předběžných podmínek smlouvu prodloužit,“ prohlásil Putin podle agentury Interfax.

Zdůraznil, že vyjadřuje oficiální stanovisko Moskvy, prý aby později nebyly nějaké jiné výklady, doslova „dvojí a trojí interpretace“. „Rusko nemá zájem začít závody ve zbrojení a nasazovat rakety tam, kde nejsou nyní přítomny,“ dodal Putin.

Smlouva START, jejíž obnovenou podobu podepsali v roce 2010 v Praze prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv, je poslední platnou odzbrojovací smlouvou mezi oběma jadernými velmocemi. Platnost smlouvy vyprší 5. února 2021, může být ale prodloužena o pět let.

USA o smlouvě rozhodnou zřejmě až příští rok

Rusko před nedávnem varovalo, že pro zevrubnou debatu o jejím dalším prodloužení už zbývá jen málo času. Americký prezident Donald Trump v roce 2017 Vladimiru Putinovi sdělil, že dohoda START je pro USA nevýhodná. Podle agentury Reuters se o jejím případném prodloužení americká strana rozhodne až příští rok.

Smlouva START omezila arzenály Spojených států a Ruska zhruba o třetinu na 1550 strategických jaderných hlavic rozmístěných maximálně na 700 odpalovacích zařízeních. 

Jde o poslední odzbrojovací smlouvu obou velmocí poté, co Washington a Moskva letos odstoupily od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Obě země se předtím vzájemně obviňovaly z jejího porušování.