Tisk o Řecku: Nereálné sliby SYRIZY a obavy ze sílícího euroskepticismu

Brusel - Nová řecká vláda pod taktovkou radikálně levicové SYRIZY nepředstavuje pro Evropskou unii větší hrozbu, píší evropské listy. Němečtí komentátoři považují sliby šéfa SYRIZY zcela skoncovat s úsporami za nereálné. Řada deníků ale upozorňuje, že Evropa by se měla mít na pozoru. Vítězství SYRIZY totiž může posílit takzvané protestní strany.

  • Vítězná strana řeckých voleb SYRIZA získala přes 36 procent, bezmála o 9 procent víc než dosud vládnoucí Nová demokracie dosavadního premiéra Samarase. Do parlamentu se dostalo ještě pět dalších stran. SYRIZA se už domluvila s pravicovou stranou Nezávislí Řekové na vzniku vládní koalice. Společně mají většinu poslanců. 

Podle italských komentátorů vyhrála v Řecku naděje. „Po pěti letech šetření, drakonických opatření, obětí a vysoké nezaměstnanosti národ zvolil změnu. Nechce už bezvýhradně akceptovat to, co po něm žádají věřitelé, a otevřeně vyzývá evropskou frontu ke konfrontaci,“ napsal ve svém komentáři italský pravicově liberální list Corriere della Sera. Podobně to vidí maďarský levicový deník Népszabadság. „Voliči svými hlasy dali najevo, že sotva bude hůř. Bruselu, Berlínu a celé Evropě tím vyslali vzkaz - Vzpamatujte se!“ 

Zvolení Tsiprase znamená konec éry úspor v Evropě, konstatoval rakouský liberální list Wiener Zeitung. „Je to bod zlomu. Také italský sociálně emokratický premiér Renzi hovoří o konci politiky úspor,“ připomněl list. Řecký server To Vima Online upozorňuje, že pokud se Tsipras dohodne s věřiteli, bude to znamenat revoluci v řecké politice. „Stane se absolutním vládcem. Nikdo nemůže přehlížet, že Tsipras bude ve svých 40 letech nejmladším premiérem v Evropě. Jeho cílem je spojit mladé politiky,“ píše. 

Liberální švédský deník Dagens Nyheter je přesvědčen o tom, že vítězství SYRIZY posune Řecko o krok zpět. „Všechny úspory a reformy jsou pryč. Mzdy a důchody opět porostou, početné skupiny lidí dostanou zdravotní péči a elektřinu zdarma… Za všechno se ale platí vzduchem,“ upozornil list s tím, že jedinou nadějí je koaliční partner, který by SYRIZE přistřihl křídla.

Bude Evropa jednat, nebo bude trvat na úsporách? ptá se belgický list 

Volby jsou stejně důležité pro Řecko jako pro celou Evropu, upozorňují komentátoři. Evropa se totiž bude muset rozhodnout, jaký postoj zaujme k požadavkům šéfa SYRIZY Alexise Tsiprase. „Evropa nyní stojí před dilematem. Má důrazně trvat na přísném úsporném kurzu, který Řecku naordinovala? Nebo začít s Tsiprasem jednat a snažit se najít kompromis?“ shrnul belgický list De Standaard

Otázkou podle médií zůstává, co se stane, až bude muset Tsipras reálně vyjednávat s věřiteli. „Budoucí premiér může teď udělat něco, co v politice vůbec není neobvyklé, totiž nedodržet své sliby. Pak se ale celý projekt SYRIZY složí jako domek z karet,“ domnívá se portugalský deník Público

Tisk píše o vítězství SYRIZY
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA/Michael Kappeler

Očekává se, že nová strana rozbije staré pořádky, píše švýcarský list Neue Zürcher Zeitung. „Jestli Tsiprasovy recepty přinesou uvolnění, je ale otázka. Mohou totiž zemi zavléci do ještě větší mizérie,“ varuje. 

Komentátor švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung 

„Volební triumf levicové strany má i politicky evropskou dimenzi. Dá v jihoevropských zemích křídla těm protestním stranám, které bojují s politikou úspor. Tsipras nechce zachránit jen Řecko, ale změnit celý kontinent.“  

Konzervativní francouzské noviny Le Figaro se obávají sílícího euroskepticismu. „Pokud stačí tato volba proti stávajícím pořádkům k tomu, aby Francie, Německo a další zaplatily řecké dluhy místo Řeků, pak to otevře možnosti euroskeptikům po celé Evropě, od hnutí Podemos ve Španělsku přes britský UKIP až po Marine Le Penovou,“ míní deník ve svém komentáři.  

Většina médií ale nepředpokládá, že nová vláda v Aténách představuje nějaké ohrožení. Evropa se s ním prý vyrovná lépe, než kdyby SYRIZA zvítězila ve volbách před třemi lety. „Zatímco v roce 2012 perspektiva vítězství SYRIZY přiváděla eurozónu na pokraj paniky, teď je situace klidnější. V EU převažuje názor, že vztahy s Řeckem jsou jako jízda po hrbolaté silnici, zemětřesení ale není na dohled,“ poznamenává polská Gazeta Wyborcza.

Šéf SYRIZY své sliby nesplní, myslí si Němci 

Výrazné volební vítězství radikální levice v Řecku ukázalo, jak moc jsou Řekové frustrováni neutěšenou hospodářskou situací své země, konstatují Němci. „Řecko zvolilo a výsledek připomíná zemětřesení. Tak jako nikdy se ukázalo, jak se většina staví k dosavadnímu reformnímu kurzu - zcela odmítavě,“ uvádí v komentáři nejčtenější německý deník Bild. „Vítěz voleb Tsipras to chce Evropě ode dneška dát jasně najevo. Jeho cíl: Konec s reformami a ještě víc pomoci pro Řecko,“ píše list.  

  • Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Výsledek voleb je výrazem hluboké frustrace voličů z úsporné politiky posledních let a ze starých klientelistických stran. Většina řeckých voličů se rozhodla pro extrémní pozice, nalevo nebo napravo.“  

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung se Tsiprasovi nepodaří splnit svůj slib, že ukončí úspornou politiku a zlepší sociální situaci v zemi. „Řecko nadále potřebuje zahraniční peníze, ať už z finančních trhů nebo od Evropské unie. Tsipras si proto musí vybrat mezi kompromisem s mezinárodními věřiteli a velkým státním bankrotem, který by jeho zemi zavedl ještě víc ke dnu,“ uvádí deník.

Stejně hodnotí hospodářskou situaci Řecka deník Handelsblatt. „Řecký ministr financí musí letos celkem zaplatit na dluhové službě 22,5 miliardy eur (620 miliard korun) a tyto peníze Řecko nemá,“ píše komentátor listu.