Konec vojáků v ulicích, ale také barikád. Bolívie po pádu Moralese došla ke smíru

Bolivijská prozatímní vláda podepsala dohodu o usmíření se zástupci odborů a domorodých obyvatel. Z většiny regionů už tak zmizely blokády, kterými se příznivci exprezidenta Eva Moralese dožadovali jeho návratu do země. Bývalá hlava státu utekla před dvěma týdny do Mexika, když ji k demisi vyzvala armáda a policie.

Dohoda o usmíření předpokládá mimo jiné stažení vojáků z ulic, kam byli povoláni kvůli protestům. Výjimkou je ochrana státních zařízení, například rafinerie, jejíž blokádou příznivci Moralese v minulých dnech způsobili nedostatek pohonných hmot a kolaps veřejných služeb i zásobování v metropoli La Pazu.

Ujednání rovněž slibuje propuštění osob zadržených při protestech, jejichž případy bude od úterý přezkoumávat společná komise zástupců vlády a odborových lídrů.

Podpis dohody o usmíření přinesl podle serveru Infobae nevídané záběry. Na nich si ruce podává prozatímní ministr vnitra Arturo Murillo, který minulý týden obvinil Moralese ze vzpoury a zločinů proti lidskosti, a Segundina Floresová, která vede odbory domorodých žen „bartolinas“.

Tato největší ženská odborová organizace v zemi stála za Moralesem po celou dobu jeho téměř 14 let trvající vlády. Dohodu podepsal také šéf hlavního odborového svazu Juan Carlos Huarachi, též dlouholetý Moralesův příznivec.

Pochybné výsledky voleb

Střety příznivců a odpůrců šedesátiletého Moralese vypukly po volbách z 20. října, v nichž podle nejvyššího volebního soudu získal už v prvním kole Morales svůj čtvrtý mandát. Výsledky však zpochybnila opozice i mise Organizace amerických států (OAS).

Po rezignacích prezidenta, viceprezidenta i šéfů obou komor se s potvrzením ústavního soudu stala dočasnou hlavou země z pozice místopředsedkyně Senátu Jeanine Áňezová.

Už o víkendu přijal bolivijský parlament, v němž má většinu Moralesovo Hnutí za socialismus (MAS), zákon o nových prezidentských a parlamentních volbách. Ten znemožňuje Moralesovu případnou kandidaturu a stanoví, že do 20 dnů od jeho nedělního vyhlášení budou zvoleni noví členové regionálních volebních institucí a nejvyššího volebního soudu.

Ten pak vyhlásí volby, jež by se měly konat do 120 dnů. Deník El Deber v úterý napsal, že volby by mohly být buď v neděli 12. dubna, či o týden později.

Jediné místo, kde nyní trvají blokády, je region Cochabamba, kde pěstitelé koky nadále požadují odstoupení prezidentky Áňezové. Ta se podle nich dostala k moci státním převratem, což prohlašuje i Morales.

Áňezová v pondělí potvrdila, že pokračuje trestní stíhání exprezidenta kvůli obvinění ze vzpoury a terorismu. Jako důkaz v něm figuruje audionahrávka, na níž Morales z Mexika povzbuzuje své příznivce k blokádám měst v Bolívii s cílem svrhnout prozatímní vládu a vrátit se k moci.