Slovenská soudkyně se vzdala taláru. Podle médií rozhodla proces ve prospěch Kočnera

Slovenská soudkyně Miriam Repáková se vzdala taláru v souvislosti s aférou ohledně komunikace představitelů slovenské justice s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten čelí obvinění v několika ekonomických kauzách a rovněž byl obžalován z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Podle listu Sme vydala Repáková nezákonný rozsudek v případu, který slovenská média spojují s Kočnerem.

Abdikační dopis doručila soudkyně jednoho z bratislavských okresních soudů hlavě státu Zuzaně Čaputové, která podle ústavy soudce jmenuje.

„Miriam Repáková doručila ve středu oznámení o vzdání se funkce soudce,“ citovalo Sme mluvčího prezidentky Martina Strižince. Repáková, která je soudkyní devět let, odejde na konci listopadu.

Repáková je jednou z představitelek slovenské justice, kterým policie kvůli jejich komunikaci s Kočnerem v srpnu zabavila mobilní telefon. V říjnu pak soudkyně sama požádala o pozastavení výkonu funkce.

Podle komunikace, která unikla z Kočnerova mobilního telefonu, si Repáková psala s podnikatelem i ve sporu o vlastnictví jedné z bratislavských firem s majetkem v hodnotě 20 milionů eur (510 milionů korun), ve kterém podle médií nezákonně rozhodla ve prospěch lidí blízkých Kočnerovi.

Ze zmíněné komunikace je přitom patrné, že za celou kauzou stál právě Kočner. Soudkyně mu psala také o tom, že ve zmíněném sporu neměl být vydán takzvaný kontumační rozsudek, tedy verdikt bez předchozího líčení.

Kontakty s Kočnerem udržovali soudci i generální prokurátor

Komunikace Kočnera, kterou z jeho mobilního telefonu zajistila policie při vyšetřování Kuciakovy vraždy, poukázala také na korupci a na ovlivňování slovenských soudců. Kvůli kontaktům s Kočnerem několik soudců už dříve požádalo o přerušení výkonu funkce nebo je mimo službu postavil disciplinární senát.

Po propuknutí aféry v září odstoupila náměstkyně ministra spravedlnosti a bývalá soudkyně Monika Jankovská, která si podle médií vyměnila s Kočnerem tisíce zpráv a která je podezřelá z ovlivňování soudu v jiném Kočnerově případu. Jankovská naopak tvrdila, že s Kočnerem nekomunikovala. Po odchodu z vedení ministerstva se Jankovská do taláru nevrátila, výkon funkce jí pozastavil disciplinární senát.

Kvůli kontaktům s Kočnerem byl mimo službu postaven i bývalý šéf slovenské prokuratury Dobroslav Trnka. Letos na jaře zase rezignoval náměstek slovenského generálního prokurátora Peter Šufliarsky, který si v minulosti rovněž psal s Kočnerem.