Po masakru rodiny mormonů v Mexiku se vydal třináctiletý chlapec pro pomoc. Ušel 23 kilometrů

Horizont ČT24: Masakr mormonské rodiny v Mexiku, která kritizovala drogové kartely (zdroj: ČT24)

Mexikem i Spojenými státy otřásla brutální vražda nejméně devíti členů americko-mexické mormonské rodiny. Mezi oběťmi jsou tři ženy a šest dětí. Třináctiletý přeživší se snažil sourozence ukrýt v křoví, než absolvoval 23 kilometrů dlouhou cestu, aby přivolal pomoc. Osm dětí incident přežilo, i ony však utrpěly zranění. Podle mexických úřadů mohlo jít o omyl a důsledek války drogových kartelů v zemi. Rodina ale už dříve čelila výhrůžkám.

Útočníci v pondělí ve třech oddělených útocích přepadli kolonu tří aut v mexickém státě Sonora poblíž amerických hranic. Ve vozech seděly tři ženy a jejich 14 potomků. Pohybovali se v konvoji z bezpečnostních důvodů, sdělil CNN jeden z příbuzných.

Cesta pro pomoc trvala šest hodin

Třináctiletý Devin Langford skryl šest sourozenců mezi keři poté, co jeho matka a dva bratři utrpěli smrtelná zranění, a vydal se na šestihodinovou cestu do mormonského centra La Mora. Úkryt později opustila i jeho devítiletá sestra McKenzie, kterou následně našli po mnoha hodinách záchranáři. 

Když se Devinovi podařilo dostat k mormonům, komunita se vyzbrojila, nakonec se však rozhodla vyčkat na posily, jelikož v oblasti pokračovala střelba. Na místo činu se příbuzní dostali až 11 hodin po útoku.

Místo činu
Zdroj: Reuters/Jose Luis Gonzalez

Rodina pak umístila na sociální sítě video ohořelého vozu s prostřílenou karoserií. Jeden z příbuzných objevil ohořelé pozůstatky ženy svého bratrance a jejích čtyř dětí, včetně šestiměsíčních dvojčat. Zemřeli zřejmě v důsledku střelných poranění.

Někteří členové rodiny mají americké občanství. Případ proto vzbudil značný rozruch i v sousedních Spojených státech.

Motiv zločinu zůstává nejasný. Ozbrojenci si kolonu tří velkých vozů typu SUV mohli splést s auty konkurenčního drogového kartelu, uvedl mexický ministr veřejné bezpečnosti Alfonso Durazo.

Podle příbuzných však rodina často veřejně kritizovala drogové gangy a vyzývala Mexičany k boji proti nim. Komunita kvůli tomu čelila výhrůžkám. „Už dřív se rodině stávalo, že zločinci zastavovali jejich auta a mířili na ně zbraněmi,“ uvedl příbuzný jedné z obětí Leah Staddon.

Jednoho z členů komunity Ericka LeBarona v roce 2009 unesli, mormoni ale tehdy odmítli zaplatit výkupné. Dotyčný byl nakonec propuštěn. Zavražděni byli ovšem později jeho bratr a švagr.

Jedno z rozstřílených aut zavražděné mormonské rodiny
Zdroj: Reuters/Jose Luis Gonzalez

Na bezpečnost společenství donedávna dohlížela bezmála stovka policistů. Nová mexická vláda ale hlídky z pohraničních rančů nedávno stáhla, protože potřebovala posily jinde.

Rodina LeBaronů se odštěpila od mormonské církve, oficiálně nazývané Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, když se její hlavní větev vzdala mnohoženství. Na severu Mexika se usadila ve 20. letech 19. století.

Válka s drogovými kartely

Ve státě Sonora na severu Mexika soupeří dva hlavní drogové gangy, a to La Línea, který má vazby na větší kartel Juárez, a pak Los Chapos, jenž je součástí kartelu Sinaloa, připomíná BBC.

Mexikem v posledních týdnech otřásla série násilných incidentů, které měl na svědomí organizovaný zločin. V polovině října propukly přestřelky a nepokoje v ulicích města Culiacán kvůli zadržení Ovidia Guzmána, jednoho ze synů vězněného drogového krále Joaquína Guzmána přezívaného El Chapo (Prcek) z kartelu Sinaloa. Zasahovat musela armáda.

Na začátku října bylo poblíž města Tepochica ve státě Guerrero zastřeleno 15 lidí, z nichž většina byli civilisté. Ve státě Michoacán na západě země pak zemřelo 13 policistů, když na ně zaútočili údajní členové drogového kartelu Jalisco Nová generace (CJNG).

Nynější erupce násilí vyvolávají ostrou kritiku bezpečnostní strategie levicového prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, který se loni ujal úřadu se slibem, že zemi zajistí mír. Mexická policie loni zaznamenala rekordních 33 tisíc vražd a statistiky naznačují, že letošní bilance bude ještě vyšší.

Trump chce Mexiko zbavit „zrůd“

Svému mexickému protějšku nabídl na Twitteru pomoc v boji proti organizovanému zločinu americký prezident Donald Trump, podle kterého při přestřelce mezi dvěma drogovými kartely zemřelo „mnoho skvělých Američanů“.

„Pokud Mexiko potřebuje či požaduje pomoc, aby se těchto zrůd zbavilo, Spojené státy jsou připraveny, ochotny a schopny se s tím vypořádat rychle a efektivně,“ napsal Trump na adresu mexických drogových kartelů.