Nové mantinely války v Jemenu: všichni proti Hútíům

Jemenská vláda Mansúra Hádího uznávaná mezinárodním společenstvím podepsala mírovou dohodu s Jižní přechodnou radou reprezentující separatisty na jihu země, píše agentura Reuters. Strany se tak znovu spojí v boji proti Hútíům podporovaným Íránem. Válka trvá čtyři a půl roku a vyvolala nejhorší humanitární katastrofu současnosti.

Podpis dohody v Rijádu zprostředkoval saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán, informovala saúdská státní televize al-Arabía. Saúdská Arábie je hlavním spojencem Hádího vlády. U ceremonie byl také korunní princ jednoho ze Spojených arabských emirátů Abú Dhabí Mohamed bin Zaíd al-Nahján. Právě emiráty separatisty financovaly a poskytovaly jim vojenskou pomoc.

Jemen v červenci 2019. Červeně vláda Hádího, zeleně Hútíové, žlutě Jižní přechodná rada, bíle al-Káida
Zdroj: Wikimedia Commons

Podle zdrojů Reuters dohoda počítá s tím, že separatisté získají zastoupení v jemenské vládě a za to se jejich jednotky podřídí centrálnímu velení. Zvláštní vyslanec OSN pro Jemen Martin Griffiths dohodu podle Reuters přivítal.

Dvacet milionů trpících

Jižní přechodná rada vznikla v květnu 2017. Chtěla odtrhnout jih s metropolí Adenem od severu. Takto byla země rozdělena do roku 1990. V srpnu 2019 obsadila s pomocí Spojených arabských emirátů Aden s vládními budovami. Boje mezi armádou podporovanou Saúdy a jednotkami s podporou Emirátů od té doby pokračovaly.

Jemenem kromě toho zmítá od roku 2015 válka mezi centrální vládou a hútíjskými povstalci. Do ní na straně vlády vstoupila koalice arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií, která dodává zbraně, finance, bojovníky a také přímo zasahuje do bojů, především letecky. Hútíje podporuje Írán, vzhledem k větší vzdálenosti od fronty a menším finančním možnostem méně intenzivně.

Ve válce už zemřely desítky tisíc lidí. Přes tři miliony Jemenců kvůli bojům opustily své domovy. Podle OSN osmi a půl milionu lidí bezprostředně hrozí hlad, 16 milionů Jemenců nemá přístup k čisté vodě a zdravotní péči. Nějakou formu pomoci potřebuje přes 22 milionů obyvatel země.