Vévodkyně Meghan jako Lady Di? Královský pár zahájil tažení proti nejtvrdšímu bulváru

Newsroom ČT24: Britská královská rodina proti nejtvrdšímu bulváru na světě (zdroj: ČT24)

Neutuchající propaganda, šikana a neúnosná brutalita. Tak princ Harry a vévodkyně Meghan popisují zájem bulváru o jejich osoby. „Moje manželka se stává obětí stejných sil jako kdysi má matka,“ nechal se slyšet princ. Oba proto začali proti bulváru bojovat a žalují ho. Vévodkyně se v týdnu zastaly i britské poslankyně. Čelí Meghan skutečně takovému tlaku jako princezna Diana? Vrací se doba nejbrutálnějších bulvárních praktik? Tématu se věnoval nedělní Newsroom ČT24.

„Nikdy jsem si nemyslela, že to bude jednoduché, ale myslela jsem si, že to bude férové,“ řekla vévodkyně v dokumentu odvysílaném nedávno televizí ITV. Film s názvem Harry a Meghan: Africká cesta vzbudil značný rozruch. Britská královská rodina si totiž od televizních kamer, novinářských dotazů i objektivů fotografů drží odstup.

Neprojevují hlavně žádné emoce, nepouští nikoho příliš do svého soukromí. Teď ale vévodkyně udělala výjimku. Podobně jako kdysi princezna Diana i ona otevřeně promluvila o svém životě. Postěžovala si, jak je pro ni neustálá pozornost bulvárních médií vysilující.

„Když jsem poprvé potkala svého současného manžela, přátelé měli radost, protože jsem byla šťastná. Ale kamarádi z Británie mě varovali: Jsme si jistí, že je skvělý. Ale neměla bys do toho jít, britský bulvár ti zničí život,“ sdělila vévodkyně novináři Tomovi Bradbyovi v dokumentu.

„Britové mají podle mého názoru nejlepší bulvár na světě, ještě lepší než americký bulvár, to je co říct. Poptávka po informacích o královské rodině je enormní. Tak si představte tuhle poptávku a nejlepší bulvár na světě. Ten tlak je nepřiměřený, ale s tím měla Meghan počítat. Britský bulvár prostě používá nejtvrdší praktiky, co znám. Oni opravdu vysypou ten koš na odpadky a jsou schopní jeho obsah vědecky zkoumat,“ komentuje bývalý bulvární novinář a nynější starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Pološpionážní metody

To potvrzuje i dlouholetý zahraniční zpravodaj z Londýna Jiří Hošek: „(Britský bulvár) je mnohonásobně drsnější, ať už se bavíme o tiskovinách nebo o internetu. Myslím si, že také angličtina vzhledem k tomu, kolik má slov ve srovnání s češtinou, poskytuje mnohem větší možnosti vytvářet zjednodušující a řvavé titulky.“

Podle Hoška má navíc tamní bulvár mnohem více peněz. „Díky nim můžou vyslat kamkoliv na světě nejrůznější fotografy, kameramany, koupit si různé pološpionážní zařízení. To znamená, že metody mají podobné, jen ten britský bulvár to dělá na mnohem vyšší úrovni a dělá to mnohem agresivněji,“ shrnuje Hošek.

Neštítí se odposlouchávat telefony nebo třeba nasazovat volavky. „Ten britský udělá opravdu cokoliv v honbě za informacemi. Já se mu ani nedivím, to jsou prostě jednotky miliard liber každý den. Nic důležitějšího, než je britská královská rodina, v Anglii není, a nic důležitějšího není ani ve světovém bulváru,“ vysvětluje Novotný.

„Staromódní a koloniální podtóny“

Tento týden se proti příliš tvrdým praktikám některých médií ohradily i britské poslankyně. V  dopise, který vévodkyni ze Sussexu poslaly, kritizují i „hnusné a zavádějící“ zprávy. Ty podle nich mají někdy i „staromódní a koloniální podtóny“. Pod text se podepsalo celkem 72 členek parlamentu z celého politického spektra.

„Chtěly jsme vyjádřit naši solidaritu s vámi a postavit se proti často hnusné a zavádějící povaze článků vydávaných několika našimi celostátními novinami, které se týkají vás, vašeho charakteru a vaší rodiny,“ uvedly. Iniciativu zorganizovala labouristická politička Holly Lynchová.

Dlouhodobě přitom existovaly různé dohody mezi královskou rodinou a bulvárními médii. Bortí se teď s novou členkou? Nastává opět doba papparazzi fotografů jako za doby princezny Diany? A i když v Česku královskou rodinu nemáme, jak bulvár změkčuje nebo naopak přitvrzuje své praktiky tady? Tématu se věnoval nedělní Newsroom ČT24.