Česko-německé novinářské ceny počtvrté. ČT zaujala dokumentární sérií o soužití obou národů

Česko-německý fond budoucnosti v Lipsku počtvrté rozdělil Česko-německé novinářské ceny reportérům, kteří svými příspěvky pomohli porozumění mezi oběma státy. Oceněny byly české i německé reportáže, jejichž autoři informovali „diferencovaně a bez stereotypů“ o dění na opačné straně hranice. Zástupce má mezi vítězi i Česká televize. Režisér Jiří Fiedor zaujal porotu dokumentárním cyklem Česko-německé století.

Fiedorův cyklus mapuje posledních sto let vzájemného soužití obou národů. Diváci ho mohli vidět v listopadu minulého roku na ČT2. Fiedor za něj dostal ocenění v kategorii multimediálních příspěvků, v níž uspěl i Dennis Wagner, režisér filmu Citlivý člověk natočeného podle románové road movie Jáchyma Topola.

V kategorii text porota ocenila novináře listu Freie Presse Olivera Hacha za rozsáhlou reportáž o potlačení pražského jara v roce 1968 a Adélu Tallisovou Dražanovou za příspěvek v Reportér magazínu Jak to prasklo v Lipsku, která líčí události a atmosféru v tomto saském městě před pádem berlínské zdi v roce 1989.

Jako nejlepší v kategorii audio byli na české straně vyznamenáni Petr Dudek, Jan Pokorný, Petr Pospíšil, Ondřej Suchan a Martin Veselovský za projekt Studio 39, který na vlnách Radiožurnálu za pomoci dobových nahrávek i rozhovorů s historiky přiblížil nacistickou okupaci Československa z 15. března 1939.

Z německých novinářek si cenu odnesla Jacqueline Heneová z rozhlasové stanice MDR Sachsen za příspěvek Zatopené město o akci, kterou chtěli mladí lidé na obou stranách hranice upozornit na zatopenou obec Přísečnice, její historii a obyvatele.

Zvláštní cenu Mileny Jesenské, která se uděluje za příspěvky věnované tématům jako je občanská odvaha, multikulturní porozumění nebo tolerance, obdržel Kirill Ščeblykin za svůj příspěvek pro Deník N Příkopy, které se táhnou dodnes, v němž analyzuje, proč nefungovalo soužití Čechů a Němců v jednom státě a jak bilaterální vztahy vypadají dnes.

Ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost získala Alena Wagnerová, která se již řadu let zabývá kulturou a dějinami střední Evropy a česko-německými vztahy.

Česko-německá novinářská cena, která je honorována 2000 eury (51 tisíci korunami), se uděluje textovým, rozhlasovým a multimediálním příspěvkům, které pomohly lepšímu porozumění mezi oběma národy. Oceňují se ty články a reportáže, které probouzejí zájem o sousední zemi, rozšiřují poznání o její společnosti a přibližují každodenní život lidí na druhé straně hranice.