Morales neměl ve volbách dost hlasů, soud sčítání zastavil. Nyní bolivijský prezident hlásí vítězství

Horizont ČT24: Vítězství Moralese ve volbách budí pochyby (zdroj: ČT24)

V některých částech Bolívie propukly nepokoje poté, co prezident Evo Morales sporným způsobem zvítězil už v prvním kole voleb hlavy státu. Sčítání hlasů v neděli na den pozastavil volební soud poté, co z předběžných výsledků vyplývalo, že bude nutné druhé kolo, nyní oznámil vítězství v prvním kole. Morales by tak vládl už čtvrté období za sebou. Opoziční kandidát Carlos Mesa prozatímní výsledek neuznal a hovoří o podvodu.

Podle bolivijského volebního systému vedoucímu kandidátovi stačí v prvním kole hlasování vést o více než deset procentních bodů, aby se nemuselo konat kolo druhé.

Volební soud v neděli večer po sečtení 84 procent hlasů uvedl, že Morales získal 45,3 procenta a jeho největší soupeř Carlos Mesa 38,2 procenta hlasů. Mesa předběžný výsledek oslavoval a vyzval ostatní opoziční kandidáty, aby ho ve druhém kole podpořili. Morales nicméně prohlásil, že druhé kolo nebude, protože „věří v sílu venkova“, kde má silnější voličskou podporu než Mesa.

Soud nyní po téměř čtyřiadvacetihodinové přestávce sdělil, že po sečtení 95 procent hlasů má Morales 46,85 procenta oproti 36,73 procenta pro Mesu. To by úřadujícímu prezidentovi zajistilo zvolení již v prvním kole. Mesa označil nový výsledek za „hanebnost“ a řekl, že ho neuznává. „Věříme, že to občané nepřijmou,“ prohlásil Mesa.

A zatímco například kubánský prezident Miguel Díaz-Canel už Moralesovi gratuloval k dalšímu vítězství, USA či šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová vyjádřily znepokojení kvůli možným manipulacím. Také pozorovatelé z Organizace amerických států (OAS) jsou hluboce znepokojeni a překvapeni z „drastické změny“ ve výsledkovém trendu po 24hodinovém přerušení.

V Bolívii vyšli lidé do ulic

Na několika místech Bolívie, včetně metropole La Pazu, následně vypukly nepokoje. Lidé protestovali zejména před regionálními středisky pro sčítání hlasů. Ve městě Sucre Moralesovi odpůrci zapálili regionální pobočku volebního soudu.

Ve městě Riberalta na severu Bolívie svrhli sochu venezuelského exprezidenta Huga Cháveze a křičeli přitom, že nechtějí žít v diktatuře, jako je ta venezuelská. Chávezovým nástupcem je nyní ve Venezuele autoritářský prezident Nicolás Maduro, obviňovaný z porušování lidských práv.

Do ulic ale už v pondělí vyšli i Moralesovi příznivci. „S Evem máme my mladí jistou budoucnost, je to nejlepší prezident v historii Bolívie,“ řekla serveru BBC Mundo Adriana Lópezová v tričku s Moralesovým portrétem.

Nepokoje v bolivijské metropoli La Paz
Zdroj: Ueslei Marcelino/Reuters

Morales je nejdéle vládnoucí prezident Latinské Ameriky

Bývalý odborový lídr pěstitelů koky Morales, který tento týden oslaví šedesátiny, stojí v čele Bolívie jako její první indiánský prezident od ledna 2006, a je tak nyní nejdéle vládnoucím latinskoamerickým prezidentem.

Hned po převzetí úřadu Morales znárodnil velkou část těžby zemního plynu a snažil se, aby z bohatství těžili hlavně Bolivijci. Ekonomika ročně rostla o pět procent, počet extrémně chudých se snížil – vláda navíc investovala do vzdělávání.

Řady svých odpůrců Morales výrazně rozšířil v roce 2017, když prosadil zrušení omezení dvou mandátů pro volené funkce.

Bolivijci totiž v únoru 2016 v referendu odmítli ústavní změny, které by levicovému prezidentovi umožnily ucházet se o další funkční období. Proti hlasovalo 51,3 procenta voličů. Předloni v listopadu však příslušné články ústavy, jež omezovaly výkon volených funkcí v zemi na dvě volební období, zrušil ústavní soud.

Morales čelí kritice také kvůli nedostatečné ochraně životního prostředí. Bolívie letos bojovala s lesními požáry, které zničily čtyři miliony hektarů půdy. Mnozí tvrdili, že situaci zhoršil Moralesův dekret, kterým zečtyřnásobil množství půdy, kterou je možné využít k zemědělské činnosti, píše BBC.

Morales chtěl dávat koku dětem, aby měly dost vápníku

Bolivijský vůdce proslul mnoha výstřelky, například nechal postavit své vlastní muzeum, mapující jeho život. Obhajuje pěstování koky, kterou kdysi žvýkal i na zasedání Komise OSN pro narkotika ve Vídni a kterou navrhoval rozdávat do škol místo mléka, neboť má hodně vápníku. V roce 2015 daroval papeži Františkovi krucifix ve tvaru srpu a kladiva.