Soud dovolí Moralesovi počtvrté kandidovat. Bolivijci stávkují a blokují silnice

Bolivijský prezident Morales může počtvrté kandidovat (zdroj: ČT24)

Bolivijský prezident Evo Morales může napřesrok znovu usilovat o zvolení do nejvyšší funkce, přestože to ústava neumožňuje. Rozhodl tak tamní volební soud. Celkem bude Morales kandidovat už počtvrté. Odpůrci mu vyčítají, že demokratickou zemi mění v diktaturu, a zahájili generální stávku. Stoupenci prezidenta naopak jásali v ulicích.

Pod heslem „Bolívie řekla ne“ obyvatelé této andské země blokovali silnice na řadě míst, mimo jiné v La Pazu, městě Santa Cruz a Cochabambě. Před nejvyšším volebním soudem v La Pazu si několik lidí lehlo na zem na dřevěné kříže v pozici ukřižovaného Ježíše Krista.

Protest proti Moralesovi
Zdroj: Reuters/David Mercado

Bolivijci v únoru 2016 v referendu odmítli ústavní změny, které by levicovému prezidentovi umožnily ucházet se o další funkční období. Proti hlasovalo 51,3 procenta voličů. Loni v listopadu však příslušné články ústavy, jež omezovaly výkon volených funkcí v zemi na dvě volební období, zrušil ústavní soud. Rozhodnutí ale odmítají právníci, podle kterých ústavní soud nemůže měnit ústavu.

„Jsem hluboce znechucen, stejně jako všichni lidé, kteří jsou dnes večer zde na Abaroově náměstí. Říkáme, že 21. únor nebyl žádný vtip,“ reagoval na nejnovější verdikt volebního soudu Moralesův rival a kandidát na prezidenta Carlos Mesa.

Volby v Bolívii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Enric Marti

Morales, první domorodý prezident země, etnický Aymara a dřívější pěstitel koky, je u moci od roku 2006. Už v prvním volebním období změnil ústavu, aby mu částečně vyhověla, a mohl tak vládnout neomezeně.

Za třináct let jeho působení zažívá jedna z nejchudších zemí kontinentu relativní prosperitu. Hned po převzetí úřadu Morales znárodnil velkou část těžby zemního plynu a snažil se, aby z bohatství těžili hlavně Bolivijci. Ekonomika ročně rostla o pět procent, počet extrémně chudých se snížil – vláda navíc investovala do vzdělávání. To, že se Morales neřídí ústavou, se ale řadě Bolivijců nelíbí.

V posledních volbách Morales zvítězil hladce. Tehdy měl dvakrát víc stoupenců, než jeho čtyři nejvážnější vyzyvatelé dohromady. Rok 2019 bude ve znamení primárek, samotné volby proběhnou až na podzim. Morales doufá, že nehledě na demokratické principy znovu vyhraje.

Stoupenci Moralese
Zdroj: Reuters/David Mercado

Morales chtěl dávat koku dětem, aby měly dost vápníku

Bolivijský vůdce proslul mnoha výstřelky, například nechal postavit své vlastní muzeum, mapující jeho život. Obhajuje pěstování koky, kterou kdysi žvýkal i na zasedání Komise OSN pro narkotika ve Vídni a kterou navrhoval rozdávat do škol místo mléka, neboť má hodně vápníku. V roce 2015 daroval papeži Františkovi krucifix ve tvaru srpu a kladiva.

Vydáno pod