Na mladé věřící cílí Vatikán s elektronickým růžencem. Aktivuje ho znamení kříže

Technologickou inovací se snaží Vatikán získat sympatie mladých věřících. Představil takzvaný elektronický růženec – eRosary – ve formě černého náramku s deseti korálky, který může uživatel aktivovat pomocí znamení kříže. Pomůcka je propojitelná s elektronickou aplikací, a má tak věřícím pomoct při tradičních růžencových modlitbách.

Elektronické růžence mají věřící vést při různých druzích modliteb a ukazovat jim, jak při modlitbách postoupili. K dostání mají být za 109 dolarů (2500 korun), napsal server BBC.

Růženec lze propojit s aplikací v několika jazycích. Věřící ji mohou přizpůsobit svým potřebám a získávat díky ní informace o hlubším obsahu modliteb, jejich vývoji i o své vlastní „modlitební historii“.

Tradiční růžence se používají při modlitbách a rozjímání. Věřící při odříkávání modliteb odpočítává korálky. Uživatelé elektronického zařízení mají na výběr tři druhy růžencových modliteb – tradiční, kontemplativní a tematickou.

Pomůcku vyvinula tchajwanská firma GadgTek, která se chlubí, že její růženec sestavený z korálků vyrobených z achátu a hematitu je voděodolný a kompatibilní s operačními systémy Android a iOS. Součástí růžence je kovový kříž, který disponuje čidly pohybu a dokáže uchovávat data.

Církevní verze Pokémon Go

Elektronický růženec není prvním pokusem katolické církve přitáhnout pozornost mladých věřících. Loni skupina Fundación Ramón Pané představila hru „Follow JC Go!“, která reagovala na tehdy populární hru Pokémon Go. Zatímco v ní uživatelé hledají kreslené pokémony, v katolické verzi jde o svaté a postavy z Bible.