Británie ještě neodešla, a už pociťuje následky brexitu, řekl náměstek Chmelař

Chmelař: Brexit již destabilizoval Velkou Británii (zdroj: ČT24)

Velká Británie je hospodářsky destabilizovaná, dostala se do ústavní krize a nedaří se jí navazovat nová spojenectví se zeměmi mimo EU, uvedl v pořadu Interview ČT24 náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD).

„Když dva lidé vstupují do manželství, je to jednoduché, řeknou si ano. Pak už ale nestačí říct ne, je potřeba silná rozluka,“ okomentoval náměstek Chmelař snahy Velké Británie opustit Evropskou unii.

Spojené království ještě neopustilo Evropskou unii, a již podle Chmelaře pociťuje s brexitem související hospodářskou destabilizaci. „Velká Británie se pohybuje na hraně recese. A nejen to, i její fiskální situace se výrazně zhoršila,“ informoval sociálnědemokratický politik.

Británie podle Chmelaře strategicky ztrácí i v dalších ohledech. „Dostala se do ústavní krize, ta reálně nastala,“ poukázal na turbulentní dění v posledních dvanácti měsících od doby, kdy britská premiérka Theresa Mayová vyjednala s Evropskou unií brexitovou dohodu, kterou parlament opakovaně odmítl.

Chmelař: Nestabilita je opravdu velká

Chmelař se také domnívá, že Británie nemůže počítat se silným spojenectvím s jinými zeměmi, než jsou členské státy Evropské unie. „Například podpora ze strany Spojených států se měnila prakticky každý měsíc,“ podotknul. „Nestabilita je opravdu velká,“ shrnul.

Podle náměstka se tím ukazuje, že Evropská unie je „základní prostor“, z něhož se odcházející člen vydává na „tenký led“ nebo do „globálního vakua“.

Současný termín brexitu je stanoven na 31. října. Vláda Borise Johnsona vždy odmítala odklad, který už opatrně připouští. Odejít chce s pozměněnou dohodou Theresy Mayové. Pokud se nepodaří vyjednat s EU změny, chce odejít bez dohody.

Upraveno a redakčně kráceno. Celý rozhovor, který se dotkl také turecké ofenzivy v Sýrii, si lze přehrát na videu.