Rakousko zavře ubytovnu pro žadatele o azyl u českých hranic. Útočník byl podle médií často agresivní

Ubytovna pro žadatele o azyl v severorakouské obci Wullowitz u jihočeských hranic, kde v pondělí Afghánec pobodal zaměstnance a následně zabil místního zemědělce, bude ještě tento týden uzavřena. V rozhovoru s deníkem Der Standard to řekl hornorakouský ministr životního prostředí a integrace Rudi Anschober. Po pondělním incidentu byla v pohotovosti také česká policie, protože nebylo vyloučeno, že se Afghánec pokusí uprchnout do Česka. Nakonec byl ale dopaden u Lince.

„Ubytovna pro žadatele o azyl musí být okamžitě uzavřena,“ řekl po incidentu Hubert Koller, který je starostou Leopoldschlagu, pod který Wullowitz patří. Koller dodal, že zařízení, které zde od roku 2015 provozuje Červený kříž, už v místě není udržitelné.

Anschober následně oznámil, že uzavření bude rychlé. „Ubytovnu ještě tento týden vyklidíme,“ řekl. V ubytovně, která byla zřízena v někdejší budově celnice, žije aktuálně dvacítka běženců. Ty nyní čeká přestěhování. Der Standard napsal, že ve vesnici, kde žije 73 obyvatel, mnozí lidé věřili v úspěšnou integraci, ale nyní jsou zklamáni.

Jednání o práci přerostlo v hádku

Třiatřicetiletý Afghánec, který v ubytovně v minulosti žil, přijel v pondělí do obce na schůzku, na které se svým opatrovatelem hovořil o pracovních vyhlídkách. Jednání ale přerostlo v hádku, při které podle policie Afghánec úředníka napadl.

Der Standard s odvoláním na svědky napsal, že se mu pokusil podříznout hrdlo, ale ostatní žadatelé o azyl Afghánce odtrhli. Nakonec se jim však vysmekl a zaměstnance ubytovny bodl do hrudi, čímž mu způsobil velmi vážné zranění. Při incidentu byli lehce zraněni ještě tři další lidé.

Afghánec následně na kole odjel ke statku místního zemědělce, kterého podle policie zabil a v jeho autě odjel. V tomto voze ho také policie v pondělí v noci u Lince zadržela.

Útočník byl agresivní i v minulosti

Rakouská média informovala, že Afghánec, který do Rakouska přišel v roce 2015 a jehož azylová žádost byla loni zamítnuta, se dostal několikrát kvůli agresivitě do hledáčku policie. Prokuratura cizince označila za silně věřícího muslima, který ale nevykazoval známky radikalizace.

Letos v květnu napadl svou ženu, proto byl na dva týdny vykázán ze společné domácnosti. V minulosti se také popral v Linci s jedním z účastníků kurzu poté, co se zvrtla jejich rozprava na téma alkohol. Letos v červenci pak nezvládl neúspěch u zkoušky v autoškole, několik minut následně agresivně a za zvuku pískajících pneumatik jezdil cvičným autem po zkušební ploše.

Rakouská média se vedle Afgháncova osudu věnují také poměrům v ubytovně. „Podle policie, jež zde stále prováděla kontroly, se žádné incidenty neděly. Sousedé to ale vidí jinak. My z obce jsme se snažili žadatele o azyl, kteří zde byli, integrovat,“ uvedl starosta Koller s tím, že jim nabídli práci.

Der Standard pak citoval jistého obyvatele obce Wullowitz, který si stěžoval na chování migrantů. „Rvačky tam byly pravidelně. Nic se ale nedělo. A starosta to neustále ignoroval,“ dodal.