V Německu chystají zákaz plastových tašek. Aktivisté žádají také zálohování cigaret

Události: Německo chce v příštím roce zakázat plastové tašky (zdroj: ČT24)

Německá vláda chystá zákaz plastových tašek. Návrh zákona, který by měl začít platit příští rok, počítá s pokutou až sto tisíc eur pro obchody, které by tašky z plastu nabízely. Přes 60 tisíc Němců po vládě navíc požaduje další nezvyklý krok: zálohovat cigarety.

Plastové tašky jsou lehké, praktické, ale zároveň v podstatě nezničitelné. V přírodě se rozkládají mnoho let. Průměrný Němec si jich ročně koupí 24, což při populaci něco málo přes 80 milionů dělá zhruba 2 miliardy tašek za rok. Už příští rok by toto číslo mělo klesnout na nulu.

Na celé planetě se podle čísel OSN ročně spotřebuje pět bilionů plastových tašek. Jejich zákaz platí v několika afrických zemích, v Bangladéši nebo na Novém Zélandu. Stejný krok zvažuje Kalifornie. Berlín se chce připojit v průběhu roku 2020.

Ne všichni souhlasí. Kritici upozorňují, že z obchodů nezmizí tenké sáčky. Německá vláda se obává, že jejich zákaz by výrobce přiměl balit třeba ovoce už předem, a to také do plastů.

„Když zákaz, tak důsledný. Říct, že smíme balit zeleninu do malých sáčků, ale nesmíme ji z obchodu odnést ve velké tašce, je dětinské,“ rozčiluje se poslanec za Svobodnou demokratickou stranu Wolfgang Kubicki.

Zálohujte cigarety, žádají aktivisté

K německé vládě směřuje také petice, která upozorňuje, že na německých ulicích každý den skončí 300 milionů nedopalků cigaret. Podle aktivistů představují podceňované riziko, protože obsahují například arzen, olovo či nikotin.

„Jeden nedopalek může otrávit až 40 litrů vody. Čím déle leží na zemi, tím více škodlivých látek se vyloučí,“ vysvětlil Stephan von Orlow ze sdružení Zvedači, jehož členové při svých cestách městem „špačky“ sbírají.

Stephan a jeho organizace požadují po vládě razantní řešení. „Chceme snížit počet pohozených nedopalků o 90 procent zavedením zálohy na cigarety,“ vysvětlil von Orlow. Za vrácení jednoho nedopalku by kuřák dostal 20 centů. Balíček cigaret by v důsledku zálohování zdražil zhruba o čtyři eura.

Pod návrh už se podepsalo přes 60 tisíc Němců. Města ve spolkové republice mezitím také zpřísňují postihy za odhození nedopalku jinam než do odpadkového koše. Třeba v Kolíně nad Rýnem takový poklesek může vyjít na v přepočtu 1300 korun, v Mannheimu na více než 2 a půl tisíce korun.