Oceány jsou plné rozkládajících se nedopalků. Je jich tam víc než brček, varují experti

Jedním z nejčastějších druhů odpadu v oceánech jsou nedopalky. Tvrdí to zpravodajství NBC News, které vychází ze zprávy neziskové organizace Cigarette Butt Pollution Project. Zdravotní dopady na zvířata přitom nejsou zatím známé.

Filtry, které se do cigaret používají, se vyrábějí z acetátových vláken, tedy z materiálu sice přírodní povahy, ale v této podobě se nevyskytující. Jsou velice trvanlivé, takže v přírodě zabere až desítky let, než se rozloží.

Kolik nedopalků je ročně zahozeno
Zdroj: ČT24

Ročně se na celé Zemi vyrobí přibližně 5,5 bilionu cigaret. Jen ve Spojených státech je to 300 miliard cigaret – z nich má filtr přibližně 99 procent. Podle vědců, kteří pracují pro Cigarette Butt Pollution Project, se nedopalky a tedy i filtry dostávají kvůli nedisciplinovanosti kuřáků i špatnému systému nakládání s odpadem do volné přírody, velice často i do vody – tedy do jezer, vodních nádrží i do oceánů.

Podle amerických údajů tvoří odpadky spojené s kouřením přibližně až třetinu všeho odpadu nalezeného na amerických plážích.

  • Studie z amerického státu Washington popsala, že každá třetí vykouřená cigareta skončí odhozená.

I když se filtry rozloží, znamená to jen, že látky, které jsou v nich zachycené z cigaret, se tak uvolní do životního prostředí. Podle výsledků vědeckých studií se našly stopy těchto chemických látek v tělech přibližně 70 procent mořských ptáků a 30 procent mořských želv.

Že tyto údaje odpovídají realitě, potvrzuje starší studie Světové zdravotnické organizace WHO, která dává do kontextu údaje o množství vykouřených cigaret a jejich hmotnost. Podle ní tvoří nedopalky 30–40 procent množství všeho odpadu, který byl nasbírán při úklidech měst.

„Vzhledem k tomu, že 20 cigaretových filtrů váží 3,4 gramu, odhadovaný odpad z celosvětové spotřeby cigaret byl v roce 2014 mezi 340–680 miliony kilogramů. Toto číslo neobsahuje hmotnost zbytků tabáku a dalších vedlejších produktů kouření,“ uvádí experti WHO.

Další rizika

Experti upozorňují také na další rizika, která jsou s nedopalky spojená – jde zejména o vznik požárů. Je to téma, které je v době klimatických změn, které zesilují rizika vzniku požárů, stále aktuálnější.

Podle zprávy jen v USA zahyne při požárech způsobených nedopalky kolem 900 lidí, dalších 2500 je zraněno. Škody, které takové požáry v USA způsobují, stojí asi 6 miliard dolarů.

Cigarety jsou ale zřejmě spojené mnohdy také s lesními požáry, které například letos zasáhly Kalifornii – jediný nedopalek odhozený v lese tak může zažehnout oheň, na jehož zkrocení pracují stovky hasičů.

Drahý sběr nedopalků v ulicích

Nedopalky jsou klasickým případem, kdy drobné problémy ve větším množství způsobují obrovské škody. San Francisco si nedávno nechalo vypracovat studii, která popsala, že každoročně se v tomto městě utratí za sbírání nedopalků v ulicích nejméně 7 milionů dolarů.  Pokud by se tato čísla aplikovala na celé Spojené státy, překročily by tyto výdaje 2,5 miliardy dolarů. 

Výše zmíněná zpráva uvádí, že cigaretových nedopalků je ve světových oceánech více než plastových brček, jiní experti to ale zpochybňují. Například podle Nicka Mallose, ředitele kampaně Trash Free Seas (Oceány bez odpadků), je problém v tom, že neexistuje dostatek relevantních vědeckých dat, která by jak množství nedopalků, které se dostane do přírody, tak jejich dopad na živé organismy popisovala. „Hlavní otázkou je, jaký dopad mají tyto látky na lidské zdraví,“ uvedl pro NBC News.

Jsou filtry zdravé?

Většina kuřáků si myslí, že filtry pomáhají, aby bylo kouření zdravější. Zpráva WHO ale uvádí, že tato představa není v souladu s dostupnými znalostmi. Filtry se na trhu začaly objevovat v padesátých letech dvacátého století, kdy tabákové firmy chtěly oslovovat spotřebitele s tím, že jde o zdravější variantu kouření.

Podle WHO jediné, co filtry opravdu dělají, je, že kouření je díky nim snazší, čímž zvyšují riziko vzniku závislosti.