Twitter zrušil tisíce účtů z emirátů, které kritizovaly Katar. Blokuje i vlivného Saúda

Sociální síť Twitter zrušila 4258 účtů ze Spojených arabských emirátů, jež prostřednictvím falešných jmen šířily tweety o Kataru a Jemenu. Zablokován byl také účet Saúda Kahtáního, někdejšího poradce saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. Informovala o tom agentura Reuters.

Kahtáního účet byl zablokován necelý rok po vraždě saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího na konzulátu v Istanbulu. Princův poradce byl poté propuštěn ze služby.

Saúdskoarabská prokuratura uvedla, že Kahtání se podílel na plánu Chášakdžího repatriovat. Úřady ale nesdělily, zda byl zatčen. Podle nejmenovaných zdrojů se nenachází mezi osobami, které byly za vraždu novináře postaveny před soud.

Kahtání stál v minulosti v čele tiskového odboru královského soudu v Saúdské Arábii. Zároveň měl na starosti tým, jehož úkolem bylo chránit pověst Saúdské Arábie a bránit zemi před kritikou na sociálních sítích. Exporadce byl také pověřen formulací oficiálního stanoviska Rijádu ve sporu s Katarem a v oblastech, jako jsou bezpečnost či lidská práva.

Od 22. října 2018, což bylo krátce po jeho propuštění, nenapsal na Twitteru nic. Podle zdrojů agentury Reuters měl však stále velký vliv.

Twitter nesdělil, proč Kahtáního účet zablokoval až nyní, uvedl pouze, že porušil pravidla o manipulaci. Zablokováno bylo také šest dalších účtů napojených na vládu Saúdské Arábie, jež se prezentovaly jako nezávislá média, ale ve skutečnosti šířily provládní názory. 

Zrušeno bylo rovněž 267 účtů ve Spojených arabských emirátech (SAE) a Egyptě, které byly zapojeny do „mnohostranné informační operace“ namířené proti Kataru a Íránu. Účty zároveň podporovaly Rijád. Podle Twitteru tyto účty spravovala soukromá společnost DotDev, která sídlí v Abú Dhabí a má pobočku v Káhiře.

Zároveň Twitter zablokoval velkou síť 4258 účtů spravovaných z SAE. Kdo za účty, které šířily kritiku Kataru a Jemenu, stojí, společnost neuvedla. Saúdská Arábie a SAE stojí v jemenské válce v čele koalice, která na straně vlády bojuje proti šíitským povstalcům. Koalice se opakovaně stala terčem kritiky lidskoprávních organizací, které ji viní z bombardování civilních cílů.

Blokáda Kataru trvá už přes dva roky

Politický podtext má i kritika Kataru. Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt na počátku června 2017 oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem, a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Katar podle nich podporuje teroristické organizace a destabilizuje situaci v regionu. Katar obvinění odmítá.

Minulý měsíc zablokoval Facebook 350 falešných profilů a stránek šířících saúdskoarabskou propagandu, připomněla agentura Reuters. Zrušeno bylo také dalších 350 účtů napojených na marketingové společnosti v Egyptě a Spojených arabských emirátech.