Záplavy ve Španělsku mají šest obětí, dvě letiště jsou zavřená

Záplavy vyvolané přívalovými lijáky si na jihu Španělska vyžádaly už šest obětí. Dva lidé se utopili poté, co jejich auta zaplavila voda. Přes sedmdesát silnic, desítky úseků železnice a dvě letiště jsou kvůli nebývalým srážkám zavřené, informovaly místní úřady. Podle ministra vnitra Fernanda Grande-Marlasky potřebovalo 3500 lidí kvůli zaplaveným domům pomoc záchranářů.

Ve městě Almería přišel o život osmačtyřicetiletý muž, který se navzdory dopravnímu zákazu snažil autem projet zaplavený tunel. V autě se utopil i šestatřicetiletý muž v obci La Jámula, asi sto kilometrů od Almeríe. Ve čtvrtek zemřeli dva sourozenci v městečku Caudete, když jejich auto strhl rozvodněný proud.

V provinciích Valencie a Murcie voda odnášela auta a úřady musely evakuovat tisíce lidí, včetně motoristů ze zaplavených dálnic. Při záchranných akcích asistovaly i policejní vrtulníky, které pomáhaly lidem uvázlým na střechách domů. Armáda do postižených oblastí vyslala přes tisícovku vojáků.

Zůstaňte doma, nabádá vláda

Letiště v Almeríi a Murcii jsou zavřená, školy zrušily vyučování a úřady žádají lidi, aby zůstali doma. „Nikdo by neměl odcházet z domova, používejte rozum,“ vyzval šéf regionální samosprávy v Murcii Fernando López Miras. „Celý region Murcia je pod vodou. Něco takového jsme tu ještě nezažili,“ dodal v rozhovoru se stanicí TVE.

Zavřeno je celkem 74 úseků silnic, v regionu Murcia je kompletně mimo provoz regionální železniční síť, nefunguje ani vlakové spojení mezi přístavním městem Alicante, Madridem a Barcelonou, uvedl ministr vnitra. Evakuováno už bylo 1500 lidí a další dva tisíce obyvatel z města Santomera nyní opouští své domovy kvůli plánovanému odpouštění místní přehrady, kde hrozí přelití hráze.

Už druhý den zůstalo kvůli uzavřeným školám doma více než 300 tisíc školáků, uvedl list El País.

Na některých místech zaznamenali meteorologové největší množství srážek od začátku měření. Například ve městě Ontinyent v provincii Valencie za dvanáct hodin napršelo 250 milimetrů.