Po zkáze na Bahamách lidé hromadně prchají. Chybí voda i jídlo, řada domů už neexistuje

Hurikán Dorian po sobě na Bahamách zanechal spoušť (zdroj: ČT24)

Katastrofické následky řádění hurikánu Dorian na Bahamách přiměly v pátek stovky lidí odjet na lodích z ostrova Great Abaco. Další tisíce se pokusily dostat pryč na výletní lodi odjíždějící ze sousedního ostrova Grand Bahama. Současně probíhají i letecké evakuace. Podle poslední bilance má živel nejméně 43 obětí. Záchranáři ale nacházejí v sutinách a zatopených místech další těla. Pohřešovaných jsou podle úřadů stovky, ne-li tisíce.

Dorian udeřil na sever Baham o víkendu jako hurikán nejvyššího, pátého stupně. Srovnal se zemí celé čtvrti a vyřadil z provozu klíčovou infrastrukturu, včetně přistávací dráhy letiště a nemocnice. Organizování pomoci lidem doprovází chaos a zmatky. Přerušené komunikační kanály pátrání po pohřešovaných komplikují.

„Rozmetané domy, převrácená auta, celá pole trosek, lodi vyvržené na břeh a mnohé oblasti zatopené… Všude na dohled se naskýtá obraz zkázy, nic z toho se nepodobá obvyklému obrázku z turistické pohlednice z Baham,“ napsala AFP.

Lidé hromadně opouštějí Bahamy
Zdroj: Marco Bello/Reuters

Chybí potraviny i voda, lidé se bojí nemocí

„Lidé zoufale chtějí odjet, mnoho domů už jednoduše neexistuje,“ uvedl šéfkuchař José Andrés, jehož humanitární organizace World Central Kitchen vaří postiženým teplá jídla. „Není tu voda, jídlo, nikdo tu nemůže zůstat, jinak by riskoval, že onemocní. Chci odjet a najít si jiné místo pro život,“ řekl AFP jeden z postižených James Whell.

Podle premiéra Huberta Minnise ve čtvrtek začaly také bezplatné letecké evakuace aerolinkami Bahamasair a budou pokračovat do doby, dokud ostrovy Grand Bahama a Abaco neopustí všichni obyvatelé, kteří chtějí.

Ministr zdravotnictví mluví o strašlivém množství obětí

Bahamský ministr zdravotnictví Duane Sands uvedl, že ve městě Marsh Harbor na ostrově Great Abaco přišlo o život „strašlivé množství lidí“.

Humanitární organizace vysílají na Bahamy zdravotníky a zdravotnický materiál. Na postižené ostrovy letouny dopravují generátory s palivem, tuny konzerv, stavební buňky a komunikační zařízení. Kvůli kontaminované vodě panují obavy z průjmových a dalších onemocnění. OSN odhadla, že pomoc naléhavě potřebuje asi sedmdesát tisíc lidí.

Americká vláda uvolnila pro dopravu pomoci na Bahamy kapacity ministerstva obrany, ostrovům zničeným hurikánem pomáhá i americká národní garda, napsal list Miami Herald.

Americký zpěvák Lenny Kravitz, jeden z nejznámějších představitelů bahamské diaspory, uvedl, že na karibské souostroví nechal loděmi přivézt humanitární pomoc. „Ti lidé nemají nic,“ řekl CNN. Svědci, které cituje Reuters, uvedli, že na ostrově dochází k rabování a lidé se vloupávají do supermarketů a obchodů s lihovinami.

Dorian v sobotu dorazil na pobřeží amerického státu Massachusetts. Jeho střed se nachází asi 500 kilometrů jihovýchodně od kanadské provincie Nové Skotsko, kde se v noci na neděli očekává vítr o rychlosti 150 kilometrů za hodinu.