Sněmovna lordů schválila návrh zákona proti brexitu bez dohody

Horní sněmovna britského parlamentu v pátek schválila návrh zákona, jehož cílem je zabránit odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody. Poté, co ve středu návrh podpořila Dolní sněmovna, zbývá již jen poslední krok legislativního procesu. Podle agentury Reuters by jej panovnice mohla udělit již v pondělí.

Podle návrhu zákona by musel premiér požádat o tříměsíční odklad brexitu, pokud by se mu nepodařilo vyjednat do 19. října brexitovou dohodu s Bruselem či přimět parlament, aby s odchodem z Evropské unie bez dohody souhlasil.

Návrh zákona v pátek odpoledne Sněmovna lordů schválila bez formálního hlasování. Vláda již ve čtvrtek avizovala, že přijetí normy nehodlá oproti původnímu očekávání blokovat.

Horní komora nepřijala v pátek žádný pozměňovací návrh, a návrh zákona tak již nemusí putovat zpět do Dolní sněmovny. Původně se totiž očekávalo, že v případě změn v textu by poslanci o návrhu znovu hlasovali v pondělí před začátkem nucené parlamentní přestávky.

Britská opozice nepodpoří volby před říjnovým summitem EU

V pátek se také dohodla britská opozice na tom, že nepodpoří premiérovu žádost o vypsání předčasných parlamentních voleb před summitem EU 17. října, píše zpravodajský web BBC. Shodli se na tom labouristé s Liberálními demokraty, Skotskou národní stranou a velšskou Plaid Cymru. Při pondělním hlasování se většinou zdrží, což schválení voleb zablokuje. 

Premiér Boris Johnson chce, aby se volby konaly 15. října. Prosazovat je začal poté, co ho parlament zavázal, že musí požádat EU o odklad brexitu, pokud nedosáhne dohody o jeho podobě. To Johnson dlouhodobě odmítá a rozhodnutí opozice označil za obrovskou politickou chybu.

Poprvé poslancům návrh na konání předčasných voleb předložil ve středu. Labouristé se zdrželi, čímž mu nedali šanci projít. Svůj postoj odůvodnili tím, že situace kolem voleb by mohla vést k brexitu bez dohody 31. října.

Johnson mezitím navštívil sever Anglie a Skotsko. „Pojedu do Bruselu, dostanu dohodu a zajistíme, abychom odešli 31. října,“ řekl tam. Na dotaz, zda by uvažoval o rezignaci, pokud by se jeho plán nenaplnil, premiér odpověděl: „To není hypotéza, o které jsem připraven přemýšlet.“ 

Při procházce ulicemi Leedsu se dostal do sporu mezi příznivci a odpůrci opuštění EU. Jeden z lidí se podivil, co dělá v jeho městě, když by měl být v Bruselu a vyjednávat. Premiér opakoval, že vyjednává.

Přerušení schůze parlamentu je legální

V pátek také londýnský soud rozhodl, že přerušení schůze parlamentu od počátku příštího týdne až do 14. října bylo legální. Stížnost podala aktivistka Gina Millerová, která oznámila, že se proti pátečnímu rozhodnutí odvolá. Vyšší instance ještě věc prověří 17. září. Přidal se k ní konzervativní expremiér John Major.

Obdobnou stížnost již ve středu zamítl soud ve skotském Edinburghu s tím, že rozhodnutí je politické a je v souladu se zákonem. Další podobnou stížností se bude zabývat také soud v severoirském Belfastu.