Ukrajinský parlament odhlasoval zrušení imunity poslanců. Přijdou o ni od příštího roku

Ukrajinský parlament schválil zrušení poslanecké imunity. Pro tento krok hlasovalo 373 z celkem 450 poslanců, minimální potřebný počet byl tři sta poslanců. Zrušení poslanecké imunity přislíbil nový prezident Volodymyr Zelenskyj, který tvrdí, že tak chce vykořenit korupci v politice.

Zákon, přijatý ve druhém a závěrečném čtení, odebral z 80 článků ústavy dva odstavce, které poslancům zaručovaly nedotknutelnost a také to, že je bez souhlasu parlamentu nelze trestně stíhat, zadržet či zatknout. Poslanecká imunita bude zrušena od 1. ledna 2020.

Žádný z přítomných poslanců se nevyslovil proti zákonu, nicméně někteří nehlasovali vůbec. Pro návrh nehlasoval celý poslanecký klub proruské Opoziční platformy (někteří jeho členové nebyli přítomni), tři poslanci strany exprezidenta Petra Porošenka Evropská solidarita, jeden bezpartijní poslanec, jeden nepřítomný poslanec strany Golos (Hlas) hudebníka Svjatoslava Vakarčuka a taktéž nepřítomná šéfka strany Baťkivščyna (Vlast), expremiérka Julija Tymošenková.

Kritici se podle agentury Reuters obávají, že zrušení poslanecké imunity zbaví zákonodárce ochrany před pronásledováním lidmi, kteří jsou aktuálně u moci.

Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina ujistil, že i po zrušení poslanecké imunity si zákonodárci zachovají indemnitu, tedy nadále nebudou nést hmotnou odpovědnost za politická rozhodnutí, hlasování či veřejná vystoupení. Za trestné činy by ale poslanec odpovědnost nést měl. Šéf státu také tvrdí, že zrušení imunity podporuje devět z deseti Ukrajinců.