Inaugurace na Donbasu: Prezidenti povstaleckých republik slíbili věrnost lidu

Doněck – Proruští povstalci v Doněcku a Luhansku uvedli do funkcí hlavy samozvaných lidových republik. „Prezidenty“ donbaských povstaleckých regionů se stali vítězové nedělních separatistických voleb Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. Kyjev ani Západ výsledky voleb neuznávají.

„Zacharčenko přísahal na bibli: Slavnostně slibuji, že budu čestně sloužit zájmům lidu, Doněcké lidové republiky a svědomitě plnit své povinnosti,“ popsala ruská tisková agentura TASS slavnostní ceremonii v doněckém hudebním divadle. Povstaleckého vůdce provázela kozácká stráž.

Věrnost samozvané republice přísahal v luhanském Domě odborů i Plotnickij. V inauguračním projevu zdůraznil, že „Luhanská lidová republika má nyní výkonnou a zákonodárnou moc, zvolenou při respektování všech demokratických zásad a procedur“. 

Horizont: Separatisté mají své prezidenty (zdroj: ČT24)

V Kyjevě se mezitím jedná o odvetných opatřeních za nedělní volby. Ukrajinská vláda i Západ je odmítají jako hrubé porušení mírových dohod z Minsku, generální tajemník OSN označil hlasování „za nešťastné a kontraproduktivní“. Volby uznala pouze Moskva, která se rozhodla respektovat i výsledky předčasných parlamentních voleb, které uspořádal Kyjev před týdnem a ve kterých jasně zvítězily proevropsky orientované strany.

  • Miroslav Karas, zpravodaj ČT v Doněcku: "Kdyby tady někdo chtěl chodit s otevřenýma očima a snažil se vidět demokraticky fungující stát, měl by s tím obrovské problémy. Stát tady opravdu nefunguje. Nejen, že ekonomické složky nefungují, nejsou tu ani ministerstva, banky, důchody, nejsou vypláceny mzdy. V neděli byly vybrány dvě politické strany, které vůbec nikdo nezná. S fungováním státu – parlamentní demokracie, o kterou se tady snaží – to opravdu nemá nic společného."

Navzdory příměří byla i dnes slyšet u doněckého letiště palba z těžkých zbraní. „Během noci střílela děla jen občas, ale zuřivá palba se rozpoutala od půl sedmé. Je to peklo,“ postěžovala si agentuře AFP žena bydlící jen několik stovek metrů od letiště. O ně obě strany válčí už několik měsíců. „Porošenko řekl, že změní politiku. Je jasné, že se zase začne bojovat,“ odhaduje další z obyvatel města. 

Přestřelky pokračují i v Mariupolu a na jihu Doněcké oblasti. Úřady v Mariupolu ohlásily, že se pozice prokyjevských sil na předměstích ocitly pod palbou povstalců, vedenou z tanků. Ukrajinské dělostřelectvo na ni odpovídalo. Povstalecké raketomety podle mariupolských úřadů loajálních ke Kyjevu také střílely na ukrajinské pozice v sousední Luhanské oblasti. Naopak povstalci tvrdí, že čelí ukrajinskému ostřelování.

Konflikt na východě Ukrajiny si vyžádal více než čtyři tisíce mrtvých. Evropská unie uvalila sankce na ruské představitele a firmy kvůli anexi Krymu a podpoře separatistů. Německá kancléřka dnes prohlásila, že restrikce rozhodně nejsou samoúčelné a je třeba je zachovat. 

Merkelová také zdůraznila, že cílem Německa i celé Evropské unie zůstává diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině. „Volby na celé Ukrajině 26. října byly důležitý krok na cestě ke stabilizaci země. A byly jasným odmítnutím extremistů ze všech táborů,“ dodala kancléřka. V oficiálních volbách na Ukrajině zvítězily prozápadní strany v čele s Lidovou frontou Arsenije Jaceňuka a Porošenkovým blokem.