Připravujeme se na všechny možné scénáře, oznámil izraelský premiér po přestřelce s Hizballáhem

Přestřelka mezi libanonským Hizballáhem a Izraelem opět zvýšila napětí (zdroj: ČT24)

Ozbrojenci Hizballáhu v neděli vypálili z Libanonu na území Izraele několik protitankových střel. Šíitské radikální hnutí tvrdí, že zasáhly vojenské auto. Izraelští vojáci následně palbu opětovali. Podle televizní stanice provozované Hizballáhem izraelské rakety dopadly na hraniční vesnici na jihu Libanonu. Izrael naopak tvrdí, že mířily na vojenskou základnu a armádní auta.

Podle libanonských zdrojů střely zabily nebo zranily lidi, kteří v armádním voze cestovali. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale vojáci vyvázli bez škrábnutí. „Odpověděli jsme se stovkou střel, leteckou podporou a dalšími opatřeními. Projednáváme, co bude dál. Dal jsem instrukce, abychom byli připraveni na všechny možné scénáře,“ prohlásil Netanjahu.

Libanonský premiér Saad Harírí kvůli incidentům telefonoval americkému ministrovi zahraničí Mikeu Pompeovi a rovněž poradcům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Libanonský deník Daily Star uvedl, že premiér požádal Francii a Spojené státy, aby zastavily násilnosti na hranicích.

V pondělí byl na libanonsko-izraelské hranici obnoven klid, oznámilo velitelství Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL), které zajišťuje jih Libanonu. „Je to vážný incident… jehož zjevným cílem bylo destabilizovat oblast. Nyní byl obnoven klid a obě strany mne ujistily, že chtějí nepřátelské aktivity ukončit,“ sdělil v prohlášení šéf UNIFIL Stefano Del Col.

USA stojí za Izraelem

Spojené státy vyjádřily obavy z narůstajícího napětí na izraelsko-libanonské hranici. Americká diplomacie však zdůraznila, že nadále podporuje právo Izraele na obranu.

V podobném duchu se na Twitteru vyjádřil i blízkovýchodní zmocněnec USA Jason Greenblatt. „Z Libanonu byly na Izrael vypáleny rakety. Írán má v Libanonu a Gaze stoupence, kteří Izraeli škodí, podrývají šance na mír a ohrožují lepší budoucnost pro Palestince. Spojené státy stojí po boku Izraele a plně podporují jeho právo bránit se proti všem útokům,“ napsal Greenblatt.

Podle televize al-Manár, která je blízká Hizballáhu, izraelská armáda vypálila také několik střel směrem ke kopcům u vesnice Kfar Šúbá. Ta leží vedle sporného pohraničního území takzvaných farem Šibáa.

Izrael kontroluje farmy Šibáa na sporném území mezi Libanonem, Sýrií a Izraelem spolu s Golanskými výšinami od roku 1967. Farmy Šibáa (též Har Dov) se rozkládají v masivu Hermon na necelých třiceti čtverečních kilometrech a jsou důležitou oblastí z hlediska vodních zdrojů. OSN považuje farmy za součást Golanských výšin, Libanon je ale nárokuje jako své území.

Incident s drony

Situace v oblasti se vyostřila před pár dny, když dvojice údajně izraelských bezpilotních letounů dopadla na jižní předměstí Bejrútu. Libanonský Hizballáh to označil za izraelskou agresi a dodal, že drony nesly trhaviny. Zároveň pohrozil odvetou.

Izrael už dříve odmítl incident i tvrzení Libanonu o původu bezpilotních letounů komentovat. Libanonská armáda i vláda incidenty označily za narušení svrchovanosti Libanonu a zdůraznily, že země má právo se v takových případech bránit.

Vůdce skupiny Hasan Nasralláh už minulý víkend řekl, že Hizballáh připraví odvetnou akci, ale že s ní nebude spěchat. Jeho zástupce Naím Kásim k tomu ale sdělil, že není pravděpodobné, že by došlo na novou válku.

Otevřené kryty

Izrael následně vyslal na sever země k hranici s Libanonem vojenské posily a po posledních incidentech vyzval obyvatele v oblasti, aby raději zůstávali doma. Otevřeny byly rovněž veřejné kryty.

„Já i všichni zdejší obyvatelé doufáme, že tento incident skončí. Jsme ale připraveni chránit naše lidi, pokud to bude pokračovat,“ podotkl předseda regionální rady Galileje Giora Zaltz. „Trochu se bojíme, ale jsme na to zvyklí. Už jsme to v minulosti několikrát zažili. Vyrostli jsme v tomto regionu, takže víme, jak se s tím vypořádat,“ konstatoval průvodce Rotem Amram.

Naposledy vypukl otevřený konflikt mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh v roce 2006, když komando bojovníků Hizballáhu přešlo hranici a uneslo z izraelského území dva izraelské vojáky. Následný měsíc trvající takzvaná letní válka stála život asi 1200 Libanonců a 160 Izraelců.