Dorian zesílil na extrémně nebezpečný hurikán. Florida se opevňuje

Dorian mířící k Floridě opět zesílil. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) oznámilo, že živel přerostl v extrémně nebezpečný hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. V některých pobřežních floridských okresech začnou v neděli ráno povinné evakuace.

Trasa hurikánu zatím není zcela jistá, ale zveřejňují se počítačové projekce. Ředitel soukromé meteorologické služby Jeff Masters řekl, že „je určitá naděje“, že nakonec Floridu mine.

Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) se situace od páteční noci výrazně změnila a nejnovější předpovědi říkají, že oko bouře by se mohlo stočit na sever a zůstat nad mořem. Pohyb hurikánu ale stále zůstává nepředvídatelný, a Dorian tak představuje hrozby pro miliony lidí v oblasti, kde se nacházejí i známé turistické atrakce, jako je Walt Disney World, a kde má rovněž své sídlo Mar-a-Lago prezident Donald Trump.

Podle NHC bouři doprovází vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Očekává se, že se během soboty přesune na sever od Baham a poblíž východního pobřeží Floridy se může ocitnout v pondělí pozdě večer či v úterý ráno místního času. „Určité výkyvy v intenzitě jsou pravděpodobné, očekává se ale, že Dorian zůstane v příštích několika dnech velmi silným hurikánem,“ uvedlo ve svém sobotním prohlášení Národní středisko pro hurikány.  

Evakuace

Šerif okresu Brevard Wayne Ivey v noci oznámil, že v neděli v 08:00 místního času (14:00 SELČ) začne v oblasti povinná evakuace, která zahrne také Kennedyho vesmírné středisko. Okres Martin zahájí povinnou evakuaci o dvě hodiny později, v Indian River bude dobrovolná. Všechny tyto oblasti leží severně od Miami.

Na východním pobřeží Floridy začali místní obyvatelé již v pátek ve velkém kupovat balenou vodu, prkna a dřevotřískové desky a další zásoby. Na některých čerpacích stanicích kvůli vysokému zájmu došel benzin. „Lidé kupují všechno, co by se jim mohlo během hurikánu hodit, baterie, generátory,“ uvedla prodavačka jednoho z místních obchodů pro kutily.

Prezident Trump už v úterý v noci kvůli bouři vyhlásil stav nouze a nařídil poskytnout federální pomoc místním úřadům.

Příchod hurikánu na Floridu se očekává začátkem příštího týdne. Úřady na floridském pobřeží začaly distribuovat pytle s pískem a obyvatelé horečně nakupují balenou vodu a další zásoby.

Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval obyvatele, aby si pořídili zásoby potravin, vody a léků nejméně na týden. Panují obavy, že Dorian by se mohl stát nejsilnějším hurikánem, který Floridu za posledních téměř 30 let zasáhl.

Dorian už prošel severem Karibiku a na portorických ostrovech Vieques a Culebra způsobil výpadky proudu a záplavy.