Jednoho z uvězněných jeskyňářů našli polští záchranáři mrtvého, po druhém dál pátrají

Polští záchranáři ve čtvrtek večer našli tělo jednoho ze dvou speleologů, kteří minulý víkend uvízli ve Velké sněžné jeskyni v Tatrách. Informovala o tom tatranská horská záchranná služba (TOPR). Jeskyně je nejdelší a nejhlubší v polské části Tater. Délka chodeb v ní dosahuje skoro 24 kilometrů, a ne všechny jsou prozkoumané. Několik speleologů už tam v minulosti zahynulo.

„V jeskyni jsme našli prvního ze speleologů, je mrtvý,“ uvedla horská služba. Minulý čtvrtek do největší a nejhlubší jeskyně v Polsku vešla šestice jeskyňářů. Dva z nich ale zůstali uvězněni asi půl kilometru pod vchodem poté, co po nedávných deštích stoupla hladina vody a odřízla jim zpáteční cestu.

„Je to výjimečná situace. Takový případ se nestal 20 až 30 let,“ řekl rozhlasové stanici RMF tajemník svazu polských horolezců Marek Wierzbowski.

Od soboty je hledaly desítky záchranářů. Do pátrací akce, která pokračuje, se doposud zapojilo asi 50 lidí, včetně hasičů, napsal internetový portál gazeta.pl. Aby se dostali do špatně přístupných míst, používali i výbušniny.

Jeskyně není veřejnosti přístupná, někde se chodby zužují jen na 30 centimetrů

Velká sněžná jeskyně, která se nachází nedaleko hranice se Slovenskem, je dlouhá téměř 24 kilometrů a hluboká více než 800 metrů. Na mnoha místech jsou jen úzké a křivolaké průlezy, chodby se postupně zužují na 30 až 40 centimetrů. Teplota se uvnitř pohybuje kolem čtyř stupňů Celsia.

Široké veřejnosti místo přístupné není, chodit do jeskyně mohou pouze průzkumníci a lidé se speciálním povolením.