Pět let boje proti islamistům v subsaharské Africe. Misi ztěžují strach a nedůvěra místních

Mezinárodní mise v boji proti islamistům v subsaharské Africe vstoupila do pátého roku. Oporou Operace Barkhane je pět tisíc francouzských, padesát estonských a několik tisíc místních vojáků. Na rozsáhlém území pěti afrických států bojují proti teroristům napojeným na al-Kájdu nebo Islámský stát. Vedle nich v Mali působí také výcviková mise EU, kde slouží 120 českých vojáků.

V buši v Mali mezi řídce roztroušenými vesnicemi pátrají francouzští a malijští vojáci po ozbrojencích sítí Nusrat al-Islam a al-Kájdy islámského Maghrebu. Pátrání není jednoduché, protože islamisté buď uprchnou z vesnic do buše, nebo se vmísí mezi civilisty.

Lidé se na ně bojí upozornit z obavy před nemilosrdnou pomstou. „Minule tu byla dívka jménem Khadiatou. Nejprve nám chtěla lhát nebo se s námi vůbec nechtěla bavit, tak jsme si ji vzali stranou, abychom ji vyslechli. Ale byla příliš vyděšená. Říkala, že pokud by nám něco řekla, po našem odchodu by ji zabili,“ říká velitel malijské policie Balassine Pachili.

Místní jsou často přátelští a vojáky přivítají a pohostí, bavit se s nimi ale odmítají. Vodítko nicméně může poskytnout prohlídka domů. Islámisté se koordinují a šíří propagandu pomocí letáků nebo mobilních telefonů.

„Na první návštěvě jsme si všimli podezřelých náznaků, a proto jsme se vrátili a provedli podrobnější prohlídku, abychom si ověřili, jestli nejde o člověka, po kterém pátráme,“ popisuje jeden takový případ voják Joffrey. Vojáci a policisté si pak zkopírovali podezřelý obsah telefonu a dotyčnému muži vzali otisky, k zatčení to však nestačilo.

Horizont ČT24: Pět let mezinárodní mise proti islamistům v Mali (zdroj: ČT24)

Lidé si vzájemně nevěří, bojí se vyřizování účtů

Vojáci nesmějí vzbudit podezření, že dostali upozornění od někoho z místních. „Pátrání a sběr informací jsou tu velice obtížné. Když má mezi radikály někdo bratra, jen těžko ho nahlásí. A to jsou podmínky, ve kterých tu pracujeme,“ vysvětluje kapitán malijské armády Zambé Dakono.

Místní se bojí navíc i proto, že nařčení ze spolupráce s islamisty nebo naopak s armádou a policií se může lehce stát nástrojem vyřizování účtů. „Zasela se tu nedůvěra, lidé si už mezi sebou nevěří. Nikdo neví, čeho je jeho vlastní soused schopný, takže tu nepanuje dobrá atmosféra,“ podotýká vesničan Almedi Ag Agissa.

I proto se původně dočasná mise v severní Africe protahuje už pátým rokem. Roli hraje i to, že islamisté přecházejí mezi jednotlivými státy. Čtyři a půl tisíce francouzských vojáků tak kromě Mali spolupracuje také s armádami Burkiny Faso, Čadu, Mauritánie a Nigeru.