Českých vojáků v Mali přibylo. Nově chrání výcvikovou základnu

Český kontingent v africkém Mali posílil. K padesátičlenné strážní jednotce v hlavním městě Bamaku nově přibylo dalších 70 vojáků, kteří budou chránit výcvikovou základnu Kulikoro.

Jedním z hlavních úkolů českých vojáků v Mali je ochrana vojenských konvojů Evropské unie v hlavním městě Bamaku. Jsou připraveni řešit všechny krizové situace. „Například vyčlenit jednotku rychlé reakce, kdyby se něco stalo,“ upřesňuje Viktor Vitoul, zástupce velitele 12. české jednotky EUTM v Bamaku.

Nadporučík Viktor Vitoul pět let slouží u mechanizovaného praporu v Žatci. Mali je pro něj první zahraniční misí. „Je to taková třešnička na dortu, zadostiučinění, zkušenost a pro důstojníka podle mě nutnost,“ říká.

Do terénu vyrážejí čeští vojáci i v noci, kdy jim nekomplikují pohyb po městě dopravní zácpy. „To, co ráno ujedeme za 10 minut, během dne klidně trvá dvacet minut, někdy ale i hodinu,“ popisuje Vitoul.

Malijská armáda není schopná čelit islamistům

Čeští vojáci také hlídají hlavní velitelství evropské výcvikové mise. Od roku 2013 už evropské týmy včetně českých instruktorů vycvičily tisíce malijských vojáků. Místní armáda přesto stále není schopná sama čelit tlaku islamistů.

„Bezpečnost se zhoršila ve středu Mali a slézá to směrem na jih. Takže dnes i Bamako a vedlejší města jsou v nebezpečí,“ říká honorární konzul ČR v Mali Tiécoura Kané.

Příprava malijských rekrutů na výcvikové základně Kulikoro v březnu 2015
Zdroj: ČT24

Příprava malijských rekrutů probíhá na výcvikové základně Kulikoro. Právě tam je nově česká strážní jednotka. „Doprovázíme mentory při jejich výcviku místních vojáků. Zároveň máme práci při ochraně základny plus síly rychlé reakce při jakémkoli problému,“ vysvětluje zástupce velitele 1. české jednotky EUTM v Kulikoru nadrotmistr Milan Hejč.

Pro Milana Hejče je africká mise šestou zahraniční operací, předtím třikrát sloužil v Afghánistánu. „Jezdíme mentorovat a doprovázet mentory i do prostorů, kde je to vážnější, je tam víc problémů a různé útoky. Ale co se týká srovnání s Afghánistánem, tak je to nesrovnatelné,“ dodává.

Mise v Mali
Zdroj: ČT24

Jeden z nejhorších incidentů musela česká jednotka v Bamaku řešit v roce 2016. Tehdy zaútočilo teroristické komando přímo na velitelství EU, čeští vojáci útok odrazili.