Záplavy na jihu Asie zabily už přes dvě stovky lidí. Stoupá i počet obětí tajfunu Lekima v Číně

Povodně a sesuvy půdy způsobené monzunovými dešti si na jihu Asie vyžádaly už víc než dvě stovky obětí. Nejvíc mrtvých je v Indii, kde v několika státech zemřelo 147 lidí. Záplavy vyvolané monzunem zabily také desítky lidí v Myanmaru a Pákistánu. Roste i počet obětí tajfunu Lekima, který v Číně zabil už nejméně 44 lidí.

Tragická indická bilance narostla zejména v jižních svazových státech Kérala a Karnátaka. V Kérale úřady potvrdily 57 mrtvých, zatímco 165 tisíc místních obyvatel už se ze svých domovů přesunulo do krizových táborů. V Karnátace podle informací Reuters zahynulo při incidentech souvisejících s deštěm už 60 lidí, v centrech pro evakuované je kolem 227 tisíc obyvatel.

Záplavy a sesuvy půdy sužují jih Indie od čtvrtka. Na řadě míst státu Kérala byla přerušena železniční doprava, provoz se v pátek zastavil na hlavním kéralském letišti v pobřežním městě Kóčin a některá obydlí podle zdejší vlády zůstávají pod několikametrovou vrstvou bahna.

Záplavy zasáhly také obec Hampi v sousední Karnátace, kde se nachází památky zařazené na seznam světového dědictví UNESCO. Monzunové deště si v posledních dnech vyžádaly desítky obětí také v západoindických státech Gudžarát a Maháráštra.

Voda zabíjí i v Myanmaru či Pákistánu

Počet obětí sesuvů půdy stoupl i na jihu Myanmaru, a to na 51. Uvedla to agentura Kjódó s odvoláním na záchranné složky. Sesuvy půdy nastaly v pátek ráno, když se po několika dnech prudkých dešťů zhroutila velká část horského svahu v Monském státě. Bahno pohřbilo nebo smetlo mimo jiné buddhistický klášter. Po celé zemi se kvůli silným dešťům vylily řeky z břehů.

Podle agentury AP hlásí záplavy také jih Pákistánu. Pod vodou zůstala část největšího pákistánského města Karáčí a v souvislosti se silným deštěm a povodní už v zemi zahynulo 17 osob.

Monzunové deště na jihu Asie trvají zhruba od června do září a každoročně je provází živelní pohromy. Už minulý měsíc zemřelo podle AP celkem 160 lidí v severovýchodní Indii, Nepálu a Bangladéši.

Tajfun zabil v Číně už přes čtyřicet lidí

S nepřízní počasí se potýká také východní pobřeží Číny. Nejméně 44 mrtvých tam za sebou od soboty zanechal tajfun Lekima. Dalších 16 lidí se po silné bouři pohřešuje. V pondělí o tom informovaly čínské úřady. Kvůli tajfunu bylo evakuováno více než milion lidí, živel poškodil tisíce domů a rušily se tisíce letů a některá vlaková spojení.

Tajfun v sobotu udeřil v provincii Če-ťiang ležící jižně od Šanghaje a vyvolal zde záplavy i sesuvy půdy. Vítr o rychlosti až 187 kilometrů v hodině strhával sloupy elektrického vedení a bez proudu byly dočasně téměř tři miliony domácností.

Nejtragičtější dopad měla bouře v oblasti na okraji přístavního města Wen-čou přibližně tři sta kilometrů od Šanghaje. Sesuvy půdy zde zablokovaly koryto řeky, načež se voda rychle vylila z břehů a zaplavila okolní domy. V jediné vesnici blesková povodeň zabila 23 lidí. V neděli například zůstávaly pod vodou i části města Lin-chaj, kde hladina sahala až do úrovně druhého patra budov.

Lekima je devátým tajfunem, který letos Čínu zasáhl. Během víkendu zeslábl na tropickou bouři, avšak v následujících dnech by mohl přinést silné srážky na severu východního čínského pobřeží. Podle agentury Reuters se očekávají další komplikace v dopravě, zejména letecké.