Do Mekky s elektronickými náramky i novým vlakovým spojem. Letošní pouť má jako prioritu bezpečnost

Více než milion osm set tisíc věřících dorazilo do saúdskoarabské Mekky, aby vykonali tradiční muslimskou pouť. Saúdská Arábie se snaží zajistit lidem co největší bezpečnost. Poutníci mají například elektronické náramky, které umožní jejich lokalizaci pomocí GPS. Obřady v pátek začínají oblečením poutníků do bílého bezešvého oděvu, obcházením svatyně Kaaby a přecházením nebo přebíháním mezi pahorky Safá a Marva.

Tisíce kamer a vojáků dohlíží na bezpečnost věřících. Saúdská Arábie také posílila středisko tísňového volání a nabrala vícejazyčný personál. Bezpečnostní pracovníci mohou z kontrolní místnosti používat i speciální systém k přesměrování poutníků – pokud by některé trasy byly nebezpečně přetíženy.

„Pokud by došlo k zahlcení lidmi, můžeme to odtud vidět a navést poutníky na méně vytížené trasy. Pracovníci v tomto centru trasy monitorují, a mohou tak lidem pomoct,“ uvedl šéf bezpečnostního velitelství a kontrolního centra Chálid al-Tajjáš.

V posledních letech vynaložila saúdská vláda miliardy dolarů na zlepšení bezpečnosti poutě, zejména v údolí Miná, kde dav v roce 2015 ušlapal přes dva tisíce poutníků. Očekává se, že letos obřady vykoná při započtení domácích poutníků až 2,5 milionu lidí.

Mekku a Medinu kvůli poutníkům poprvé spojil vlak

Pouť do Mekky je jedním z pěti pilířů islámu a má ji nejméně jednou za život vykonat každý věřící, kterému to zdravotní stav dovolí. Saúdové v okolí svatostánku každoročně vylepšují infrastrukturu a letos je nově k dispozici vlakové spojení mezi Mekkou a Medínou, která je po Mekce druhé nejposvátnější místo islámu. Právě tam se roku 622 uchýlil prorok Mohamed a tímto rokem se datuje začátek muslimského letopočtu.

„Teď cesta mezi oběma městy trvá přesně tři hodiny, zatímco předtím to bylo pět a půl až šest hodin. Sedačky jsou navíc velmi pohodlné a na palubě je i veškeré vybavení,“ pochvaloval si nový spoj egyptský poutník Mohammed Amine.

Pouť má kořeny v předislámské době a mnoho jejích rituálů se vztahuje k příběhu o biblickém Abrahámovi. Pro dnešní muslimy je to příležitost projevit solidaritu a ochotu podřídit se Bohu.

Do Mekky přijely statisíce poutníků. Bezpečnost je i letos prioritou (zdroj: ČT24)