Guvernér Portorika oznámil po masivních protestech rezignaci. Jako první v historii

Portorický guvernér Ricardo Rosselló oznámil, že rezignuje. Demonstrací proti guvernérovi se účastnily stovky tisíc lidí. Rosselló je dlouhodobě kritizován kvůli všudypřítomné korupci a pomalému odstraňování následků hurikánu Maria z roku 2017. Protestům čelil i za to, že nadával ženám, opozici, sexuálním menšinám i Washingtonu. Guvernérovi adresoval výtky také americký prezident Donald Trump.

Čtyřicetiletý Rosselló se funkce hodlá vzdát k 2. srpnu. Podle agentury AP je prvním guvernérem v moderních dějinách tohoto nezačleněného území Spojených států, který se vzdal úřadu. Rossellóa by měla na začátku srpna ve funkci nahradit dosavadní ministryně spravedlnosti Wanda Vázquezová Garcedová.

Protesty v zemi po deseti dnech vyvrcholily v pondělí, když metropoli ostrova zaplavily statisíce demonstrantů. Organizátoři očekávali, že k ohlášené demonstraci a generální stávce se připojí až milion lidí, což je více než čtvrtina obyvatel. Přesné počty účastníků demonstrace zveřejněny nebyly, média nicméně hovoří o stovkách tisíc a místní pak podle CNN o největším protivládním protestu v historii země.

Guvernéra kritizoval i americký prezident Donald Trump, který vedení Portorika označil za „hrubě nekompetentní“ a „zkorumpované“, samotného Rossellóa za hrozného guvernéra.

Horizont ČT24: Rezignace guvernéra Portorika (zdroj: ČT24)

Rosselló avizoval blízký konec v úřadě

Rosselló se nejprve v neděli pokusil napětí uvolnit tím, že oznámil, že se v nadcházejícím roce nebude ucházet o znovuzvolení. Podle sanjuanské starostky Carmen Yulínové tím ale jen přilil olej do ohně, neboť lidé požadovali jeho okamžitou rezignaci. 

Yulínová byla jednou z žen, které v uniklé soukromé korespondenci Rosselló kritizoval. Na její účet uvedl, že by ji chtěl nechat zastřelit. Se svými kolegy se mimo jiné posmíval homosexualitě portorického zpěváka Rickyho Martina a newyorskou političku portorického původu Melissu Markovou-Viveritoovou označil za šlapku.

Výsměchu guvernéra a jeho administrativy neunikla ani federální dohledová komise, která se spolu s místní správou snaží vyřešit finanční krizi na ostrově. Předloni předlužené Portoriko, které se chce stát plnohodnotným státem USA, vyhlásilo platební neschopnost a požádalo o ochranu před věřiteli.