Kriminalizace záchrany migrantů je nepřijatelná, míní německá diplomacie. Vyzvala k propuštění kapitánky

Události ČT: O kapitánce lodi Sea-Watch 3 Carole Racketeové rozhodne italský soud (zdroj: ČT24)

Šéf německé diplomacie Heiko Maas vyzval Itálii k propuštění kapitánky lodi se zachráněnými migranty Caroly Racketeové, která i přes zákaz italských úřadů o víkendu vplula do italských vod. Podle ministra je záchrana životů humanitární akt, nikoliv trestný čin. Racketeová byla v pondělí převezena na Sicílii, kde se konalo první slyšení u soudu. Ten v úterý rozhodne, zda bude kapitánka umístěna do domácího vězení, anebo zda bude souzena na svobodě.

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 se 40 zachráněnými migranty na palubě v noci na sobotu vplula po více než dvou týdnech čekání na moři bez povolení do přístavu na italském ostrově Lampedusa. Italské úřady ji poté zadržely a plavidlo zabavily. Ženě hrozí pokuta až 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) a trest až 15 let vězení za pašeráctví.

Jednatřicetiletá Racketová je dále obviněná z toho, že ohrozila životy čtyř policistů, když Sea-watch 3 v sobotu při nepovoleném vplutí do přístavu přimáčkla jejich člun k přístavní hrázi. Plavidlo policistů se pokládá za vojenské a za ignorování jeho příkazů a použití síly vůči němu kapitánce hrozí až deset let vězení.

Mladá žena odmítá, že by se dopustila něčeho nezákonného. Uvedla, že migranti po 17 dnech na palubě zoufale potřebovali na pevninu. Její právní zástupce Alessandro Gamberini reportérům řekl, že do hlídkového člunu narazila náhodně a lituje toho.

„Z našeho pohledu může být výsledek soudního řízení v právním státě pouze propuštění Caroly Racketeové. Toto Itálii znovu zdůrazním,“ uvedl Maas na svém Twitteru. Haas také uvedl, že je v kontaktu s italskými úřady a že je pro něj „nepřijatelné“, aby se záchrana migrantů ve Středozemním moři kriminalizovala.

Italský předseda vlády Giuseppe Conte v rozhovoru s kancléřkou Angelou Merkelovou na toto téma uvedl, že rozhodnutí o kapitánce nespočívá na něm, nýbrž na soudech, uvedla agentura Reuters.

Ve sbírce na podporu Racketeové se už sešlo přes 20 milionů korun

Nevládní organizace Seebrücke (Most přes moře) pak podle agentury DPA svolala na sobotu demonstrace, které se mají uskutečnit po celém Německu, například v Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem či Hamburku. K solidaritě s Racketeovou se pokusili na videu serveru YouTube vyburcovat populární němečtí moderátoři Jan Böhmermann a Klaas Heufer-Umlauf. Ve sbírce, kterou dvojice iniciovala, se vybralo již téměř 800 tisíc eur (20,4 milionů korun).

Racketeová byla v pondělí převezena na rychlém člunu z ostrova Lampedusa do sicilského přístavu Agrigento, kde soud v úterý rozhodne, zda ji ponechá v domácím vězení. 

Loď Sea-Watch 3 nalodila 12. června u libyjských břehů 53 migrantů v nouzi, vstup na pevninu povolila Itálie od té doby jen 13 z nich, zejména dětem a těhotným ženám a lidem s vážnými zdravotními problémy.

Obtížná vyjednávání o dalším osudu migrantů nakonec vedla k tomu, že se pět evropských zemí v pátek nabídlo, že část zachráněných přijmou. Pomoc nabídlo Finsko, Francie, Německo, Lucembursko a Portugalsko. Italská vláda lodi přesto neudělila povolení k zakotvení.