Jednotky NATO v Polsku? Podle Kremlu jasný nepřátelský akt vůči Rusku

Moskva – Umístění sil rychlé reakce NATO na území Polska by byl nepřátelský akt vůči Rusku. V reakci na výsledky summitu Severoatlantické aliance to řekl předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov. Rusko prý nikoho neohrožuje, zřejmým cílem tak podle něj je pouze Ruskou federaci „vylekat a zastrašit“. Dohodnuté příměří mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny platné od pátečního večera se zatím stále dodržuje.

„Informace o tom, kde by tato útočná skupina mohla být vytvořena a kde by měla působit, pravděpodobně v Polsku, napovídají, že jde o nepřátelský akt vůči Rusku. Více než nepřátelský,“ řekl Puškov v ruské zpravodajské televizi Rossija 24. Rusko podle něj „neprojevuje žádnou agresi ani agresivní úmysly vůči Evropě a evropským zemím“.

Puškov podle agentury TASS pochybuje, že by USA šly tak daleko a otevřely vojenské základny na Ukrajině. „Rusko žádným způsobem neohrožuje Spojené státy, avšak umístění americké vojenské infrastruktury poblíž Ruska by bylo těžkou ranou v rámci dlouhodobých americko-ruských vztahů,“ řekl šéf zahraničního výboru.

NATO na svém summitu reagovalo kromě jiného na nové bezpečnostní prostředí, které vzniklo v Evropě kvůli konfliktu na Ukrajině. Aliance se dohodla na vytvoření nové jednotky rychlého nasazení, která bude schopná do 48 hodin zasáhnout v krizi v jakékoli členské zemi. Má mít až 5 000 lidí, kteří budou mít připravené zázemí ve východních státech aliance. Detaily se budou ještě dojednávat, ale už v pátek z dějiště summitu pronikla informace, že by velitelství této jednotky zřejmě mohlo být v polském Štětíně.

Vojenské záměry NATO naráží na odpor Ruska (zdroj: ČT24)

Příměří na východě Ukrajiny pořád platí

Příměří, které začalo od pátečního večera platit mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny, se podle dostupných zpráv zatím dodržuje. Během noci nebyly hlášeny žádné další boje.

Podle zpravodaje BBC v Doněcku nebyla v noci v této oblasti slyšet žádná dělostřelecká palba, vyskytly se prý pouze nepotvrzené zprávy o ostřelování pozic ukrajinské armády nedaleko letiště v Doněcku. Klid zbraní je dodržován i v černomořském přístavu Mariupol.

Podmínky dodržování klidu zbraní, na kterém se v pátek dohodli v Minsku zástupci Kyjeva a proruských separatistů, bedlivě sleduje Brusel, který chce na Rusko uvalit nové sankce až podle vývoje na Ukrajině. Pokud bude mírový proces na Ukrajině pokračovat, mohlo by se Rusko vyhnout novým unijním sankcím.