Protest proti těžbě uhlí v Německu: Aktivisté pronikli do dolu, policisté utrpěli zranění

Tisíce mladých lidí demonstrují u německého hnědouhelnému dolu Garzweiler za lepší ochranu ovzduší. Důl patří německému energetickému koncernu RWE. Demonstranti se tam sjeli z páteční manifestace za ochranu klimatu, kterého se v západoněmeckých Cáchách zúčastnilo nejméně 20 tisíc lidí. Stovkám aktivistů se v sobotu podařilo proniknout policejním kordonem a usadili se v jedné z otevřených důlních jam. Podle agentury DPA bylo zraněno nejméně osm policistů.

Protest přichází krátce poté, co se lídři Evropské unie nedohodli na kompletní uhlíkové neutralitě zemí do roku 2050. Proti dohodě se postavili zejména země, které jsou na produkci uhlí závislé, jako je Polsko, Maďarsko a také Česko.

Němečtí ochránci životního prostředí nicméně volají po rychlejším odstavení uhelných dolů, striktní legislativě chránící klima a zachování Hambašského lesa a vesnic v porýnském hnědouhelném revíru, které těžba ohrožuje.

Na protesty dorazili aktivisté z řad Greenpeace, ale i ekologické iniciativy Ende Gelände, která často pořádá akce proti těžbě uhlí. S účastníky cášské manifestace se setkali mezi dolem Garzweiler a vesnicí Keyenberg, kam se přestěhovali lidé, jejichž domy byly již kvůli těžbě zbourány.

Kromě toho asi osm set aktivistů z Ende Gelände už v pátek zablokovalo trať, po níž se vozí uhlí do elektrárny RWE v Neurathu. Dva vlaky s uhlím se proto do elektrárny nedostaly.

Protest zřejmě potrvá přes noc

Agentura DPA informovala, že v oblasti je velké množství policistů. Nejméně osm z nich bylo zraněno, když demonstranti pronikli policejním kordonem a obsadili otevřenou uhelnou jámu. Zatím není jasné, jak těžká zranění policisté utrpěli.

Policie také zadržela blíže neupřesněný počet demonstrantů, které drží na zvláštním shromaždišti. Odtud se zadržovaná skupina pokusila utéct. Policie následně demonstranty varovala, aby se chovali s rozumem, spolupracovali a vyvarovali se útoků na policii.

Na místě jsou i obrněné transportéry a vodní dělo. Policisté proti některým demonstrantům použili pepřový sprej. Na místě je v pohotovosti také obrněný vůz s radlicí, který policie používá k vytlačení demonstrantů. Dva školáci pak byli kvůli nízkému věku a nebezpečnému pokusu o slanění z mostu předáni do péče sociálních pracovníků.

„Je důležité vyvíjet na vládu tlak, vyzývat ji k ochraně klimatu. Vláda totiž dělá proti změnám klimatu málo. Je velmi motivující vidět tady tolik lidí z tolika zemí,“ řekla jedna z účastnic protestů Selma Wicca Schubert.

Demonstrující již avizovali, že budou s protesty nadále pokračovat a v oblasti plánují zůstat i přes noc. 

DPA napsala, že jen nedaleko dolu Garzweiler na odvodňovací čerpací stanici RWE vyhořela rozvodná skříň. Policie předpokládá, že to bylo dílo žháře, a nevyloučila, že to souviselo s dnešní demonstrací. Již v pátek hořelo na jiné nedaleké odčerpávací stanici, kde očividně rovněž útočil žhář.