Turecko pátrá u Kypru po plynu, Unie hrozí sankcemi

Ve Středomoří se vyostřuje situace kolem nalezišť strategických surovin u Kypru. Turecko vyslalo k břehům ostrova už druhou loď, která tam má pátrat po zemním plynu a ropě. Lídři Evropské unie vyzvali vládu v Ankaře k ukončení vrtů, v opačném případě nevylučují zavedení sankcí.

Summit požádal Evropskou komisi a unijní diplomaty, aby bezodkladně navrhli možné podoby reakce „včetně cílených opatření“, tedy sankcí. Turecko by se podle prezidentů a premiérů EU mělo nyní chovat zdrženlivě, upustit od dalšího postupu a respektovat kyperskou suverenitu.

O tvrdší postoj EU ve sporu s Ankarou kromě Nikósie usilují také Atény. „Kdokoli poruší suverénní práva Řecka a Kypru, který je členským státem EU, a kdokoli poruší mezinárodní právo, měl by vědět, že se to neobjede bez následků,“ prohlásil řecký premiér Alexis Tsipras.

Kyperská vláda tvrdí, že Turecko nerespektuje její výlučnou ekonomickou zónu. Podle Ankary mají na nerostné bohatství nárok Turecko i Turci ze severní části ostrova.

Hlídka u průzkumné lodě čekající na vyplutí z istanbulského přístavu
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Ankara: Pátrání neukončíme

Ve čtvrtek turecký ministr energetiky Fatih Dönmez oznámil, že u kyperského pobřeží zahájí průzkumné vrty na začátku července už druhá turecká loď. První loď Fatih s vrtnou soupravou kotví na západ od Kypru od počátku května a už začala s průzkumnými vrty pro možnou těžbu ropy a zemního plynu.

„Turecko hodlá pokračovat v operacích ve svém kontinentálním šelfu a v oblastech kolem Severokyperské republiky. Zároveň varuje všechny hráče mimo region, kteří spolupracují s Kyperskou republikou,“ uvedl turecký ministr.

Po nerostných surovinách pátrají u pobřeží Kypru také italské, americké a francouzské společnosti.

Ankara tradičně hájí zájmy Severokyperské turecké republiky, která vznikla na severu ostrova v roce 1974, kdy tam Turecko vyslalo vojáky v reakci na pokus nacionalistických kyperských Řeků o převrat. V jižní části ostrova je mezinárodně uznávaná Kyperská republika, která je od roku 2004 členem EU. Severokyperskou republiku uznává pouze Turecko.