Shanahan nechce dál vést obranu USA kvůli nařčením z domácího násilí. Nahradí ho náměstek Esper

Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan nechce funkci trvale, a tak nebude usilovat o potvrzení Senátem USA. Na Twitteru to oznámil prezident Donald Trump s tím, že Shanahan se chce víc věnovat rodině. Končící ministr čelí nařčení v souvislosti s domácím násilím, uvádí BBC. Na postu jej nahradí jeho dosavadní náměstek Mark Esper. Ten dosud odpovídal za armádní záležitosti.

„Úřadující ministr obrany Patrick Shanahan, který odvádí skvělou práci, se rozhodl nepokračovat v procesu, který by ho potvrdil (ve funkci), neboť chce více času věnovat rodině. Děkuji Patovi za jeho vynikající služby,“ napsal Trump.

„Rány z minulosti“

Americký list USA Today v úterý napsal, že FBI vyšetřuje incident z roku 2010. Shanahan a jeho bývalá žena se prý vzájemně obviňují z napadení. Krátce po Trumpově oznámení navíc deník The Washington Post zveřejnil rozhovor se Shanahanem, ve kterém se řešil další incident z roku 2011, při němž Shanahanův 17letý syn údajně zbil svou matku baseballovou pálkou a způsobil jí frakturu lebky. 

Sám Shanahan vyjádřil lístost nad tím, že „nešťastné a bolestivé rodinné záležitosti z minulosti jsou vynášeny na povrch v takovém neúplném, zavádějícím světle“. Nechce podle svých slov u svých tří dětí oživovat trauma z minulosti a „znovuotevírat rány, které se roky zacelovaly“. 

Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell mezitím v reakci na vývoj ve vedení Pentagonu prohlásil, že vzhledem k současným vypjatým vztahům s Íránem by bylo lepší, kdy USA měly ministra obrany schváleného Senátem. Stejné prohlášení podle Reuters učinil i republikánský šéf senátního výboru pro armádu Jim Inhofe.

Na Shanahanovo místo Trump jmenuje Espera. „Marka znám a nepochybuji, že odvede fantastickou práci!“ uvedl Trump o novém úřadujícím ministrovi obrany. Z tweetu ale nevyplývá, zda Trump s Esperem počítá pro ministerskou funkci trvale, nebo zda dosavadní náměstek úřad povede jen dočasně, než najde jiného kandidáta.

Pokud se Trump rozhodne pro Espera, nebo nakonec pro někoho jiného, bude v každém případě vyžadován souhlas Senátu USA, který ministerské uchazeče potvrzuje do funkce. Shanahan prozatímně vede ministerstvo obrany od letošního 1. ledna, neboť ke konci loňského roku rezignoval šéf Pentagonu Jim Mattis. Média si Mattisův odchod vysvětlovala ministrovým nesouhlasem s Trumpovou politikou.