Při nouzovém přistání na budově v New Yorku havaroval vrtulník. Pilot zemřel

Nouzové přistání vrtulníku znepokojilo obyvatele New Yorku, jeden mrtvý (zdroj: ČT24)

Tvrdé přistání vrtulníku na střeše budovy na newyorské Sedmé avenue způsobilo požár, který je však pod kontrolou, oznámil dle CNN guvernér New Yorku Andrew Cuomo. Pilot zemřel. Příčina nehody není jasná. Ve městě ale pršelo a viditelnost zhoršovala také mlha. Podle starosty New Yorku Billa de Blasia nejsou náznaky, že by šlo o terorismus.

Budova se při nárazu otřásla, uvedli svědci. Na místě v první chvíli zavládla panika, vyděšení lidé vybíhali na ulici. Prodavač deštníků Melvin Douglas, který byl zrovna na ulici, slyšel „rachot“. „Neviděl jsem to, ale cítil jsem to. Z vršku budovy se kouřilo,“ prohlásil podle agentury Reuters.

Požár na střeše se hasičům podařilo po dvaceti minutách uhasit. Podle posledních informací nikdo z budovy neutrpěl zranění. Pilot, který byl zřejmě ve víceúčelové helikoptéře sám, zemřel.

Policie u budovy v New Yorku, kde havaroval vrtulník
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

Dům byl evakuován. K budově dorazila policie, hasiči a záchranná služba. „Na místě je přibližně sto jednotek záchranářů,“ informoval zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. K nehodě došlo v oblasti, kde se nacházejí banky a známé hotely. 

„Vrtulník už před nehodou letěl poměrně nízko a někteří svědci tvrdí, že měli z pohybu stroje pocit, že není vše v pořádku. Newyorská policie vydala zatím neověřenou zprávu, že mělo jít o nehodu, která se stala při krizovém přistání,“ prohlásil Miřejovský.

Dům, známý v New Yorku jako Axa Equitable Center, má 54 poschodí a stojí v samém centru Manhattanu mezi jižním okrajem Central Parku a náměstím Times Square. Budova má podle NBC cenu zhruba dvě miliardy dolarů (45 miliard korun).

Nehoda vrtulníku v New Yorku
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

Zakázaná oblast

Stroj se pohyboval v oblasti zapovězené pro leteckou dopravu, uvedla agentura AP. Místo nehody se totiž nachází nedaleko Trump Tower, kde má prezident soukromou rezidenci. V okruhu jedné míle od této budovy, kterou šéf Bílého domu často navštěvuje, je let ve výškách pod zhruba 900 metrů zakázán.

Policie doporučila vyhnout se místu nehody, jak jen to je možné. O incidentu byl informován prezident Donald Trump, Bílý dům situaci sleduje.

Zatím poslední podobná nehoda se v New Yorku stala v roce 2006, kdy malé dopravní letadlo narazilo do dvaačtyřicetiposchoďového domu na severovýchodě Manhattanu. Osmnáct lidí bylo zraněno.