Americký jaderný kolos vyčkává v Arabském moři. Vojáci se připravují na všechny scénáře vývoje

Horizont ČT24: Americká letadlová loď čeká, jak se vyvine krize kolem Íránu (zdroj: ČT24)

V Arabském moři se už pár týdnů pohybuje úderná skupina v čele s americkou letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Zatímco napětí mezi USA a Íránem se nedaří zcela uhasit, z plavidla startují denně stovky cvičných či hlídkových letů. Na palubu kolosu na jaderný pohon se vejdou desítky letadel a tisíce lidí, kteří teď vyčkávají, jak se situace vyvine. A snaží se nevyprovokovat protistranu.

Letadlová loď v květnu proplula Suezským průplavem ze Středozemního moře. Flotila, do níž patří i tři torpédoborce či křižník, se zatím zastavila v Arabském moři. „(Mise) je výjimečná, protože existuje opodstatněná hrozba pro nás i ostatní v regionu. Viděl jsem zpravodajské materiály a jsou důvěryhodné,“ tvrdí velitel úderného svazu John F. G. Wade.

Washington flotilu vyslal do oblasti kvůli eskalující roztržce s Íránem. Už loni ji odstartovalo odstoupení Washingtonu od mezinárodní jaderné dohody a obnovení sankcí. „Máme tři úkoly – odstrašit íránskou agresi, za druhé zajistit volný obchodní pohyb v oblasti a za třetí chránit a v případě potřeby bránit americké síly a zájmy,“ prohlásil Wade.

O víkendu se do společného cvičení zapojily i další obři ve službách americké armády – strategické bombardéry dlouhého doletu B-52. „Cvičíme různé scénáře proto, abychom si byli jistí, že jsme připraveni reagovat, kdyby to bylo potřeba. Zároveň musíme zachovat profesionální postoj a neeskalovat třeba neúmyslně situaci,“ konstatoval velitel USS Lincoln Putnam Browne.

USS Abraham Lincoln o výtlaku sto tisíc tun je plovoucí pevnost. Na délku měří 333 metrů, široký je 77 metrů. Díky jadernému pohonu se může pohybovat po neomezenou dobu. Na jeho palubě je 90 letadel, která dokážou startovat co 20 vteřin. Nachází se tu také skoro 5700 členů posádky a leteckého personálu.

Na podzim bude letadlová loď v aktivní službě 30 let, prošla ale celou řadou modernizací – naposledy před dvěma lety. Běžná údržba a příprava je každodenní rutinou. „Letadla jsou v pořádku, piloti ve formě, jsme připraveni tu být a plnit to, co bude potřeba,“ říká velitel letců na USS Lincoln William Reid.

Rozkazy se budou odvíjet podle vývoje na diplomatickém poli. Americký prezident Donald Trump po týdnech ostrých výměn se zástupci Íránu řekl, že dohoda je možná. Teherán ale znovuzavedení sankcí označil za ekonomický terorismus a naznačuje, že bez jejich odstranění jednat nebude.