Ruští vojenští poradci podle Trumpa opouštějí Venezuelu. Kreml informaci popřel

Americký prezident Donald Trump v pondělí na svém Twitteru napsal, že podle jeho informací Rusko odvolalo z Venezuely velkou část svých vojenských poradců a vyhodnocuje schopnost režimu prezidenta Nicoláse Madura čelit rostoucímu tlaku USA. Zprávu údajně dostal ze samotného Kremlu, ten ale v úterý Trumpovo tvrzení popřel. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že Moskva o žádném odchodu poradců z Venezuely Bílý dům neinformovala a informovat ani nemohla.

Spekulace o prudkém snížení počtu ruských vojenských poradců ve Venezuele vyvolala nedělní zpráva listu The Wall Street Journal, který s odvoláním na osoby blízké ruskému ministerstvu obrany napsal, že Rusko odvolalo z Venezuely velkou část svých vojenských poradců. Z původní tisícovky poradců ze státní zbrojní firmy Rostěch jich podle listu v zemi zůstalo jen několik desítek.

Experti Rostěch (na Západě známé jako Rostec) podle newyorského listu cvičili venezuelské vojáky a radili při nákupu výzbroje. Jejich odchod z Venezuely byl údajně postupný a rychlejšího tempa nabyl v posledních několika měsících. Důvodem je podle deníku nedostatek zbrojních kontraktů s Ruskem. Moskva měla zjistit, že Madurův režim už nemá peníze na to, aby platil služby vyplývající z dřívějších kontraktů.

„Rusko nás informovalo, že stáhlo většinu svých lidí z Venezuely,“ napsal následně Trump, který je na návštěvě Spojeného království.

Moskva: Údaje jsou přehnané, Trump od nás žádné informace nemá

Podle Moskvy jsou ale údaje amerického listu výrazně přehnané. Mluvčí společnosti Rostěch informaci The Wall Street Journal zpochybnil. Počty poradců uváděné americkým listem jsou podle něj ve skutečnosti desateronásobně nižší, složení poradenských týmů se mnoho let nezměnilo.

„Techničtí specialisté periodicky do země přijíždějí opravovat a obsluhovat dříve dodanou techniku. V těchto dnech například skončila technická obsluha letounů,“ řekl agentuře TASS nejmenovaný mluvčí.

Podle Peskova pak Trump své informace získal právě od amerického listu, nikoliv z Moskvy. „Je to nejspíš nepřímé odvolání na nějaké mediální informační zdroje… Nevím, na co (Trump) reagoval, je lepší se zeptat Američanů,“ konstatoval mluvčí.

„Bitva je ztracena“

Rostěch, který řídí přítel prezidenta Vladimira Putina Sergej Čemezov, čelí finančním problémům, protože americké sankce zablokovaly několik jeho velkých kontraktů. Osoby blízké ruské vládě podle amerického deníku tvrdí, že Rostěch začal poměřovat politické bonusy podpory Madurovy vlády s rostoucí slabostí venezuelského režimu, což vedlo ke strategickému rozhodnutí omezit styky s Caracasem. „Myslí si, že bitva je ztracena,“ citoval list svůj ruský zdroj.

„Ruští poradci moc důležití nebyli, jsou důležití psychologicky. Co je důležité, to jsou kubánští poradci, kteří ovlivňují situaci v armádě a bezpečnostních složkách, kteří pomohli vybudovat novou Chávezovu a Madurovu armádu – a o těch není řeč, že by se jejich počet zmenšoval. Bylo a je jich tam určitě podstatně víc než Rusů,“ upozornil iberoamerikanista Josef Opatrný z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Venezuela se nachází v hluboké politické a ekonomické krizi, za kterou může podle opozice Madurův režim. Autoritářského prezidenta viní také z toho, že v loňských prezidentských volbách obhájil setrvání v úřadu hlavy státu jen díky podvodům.

Předseda parlamentu ovládaného opozicí Juan Guaidó se v lednu prohlásil prozatímním prezidentem. Od té doby ho za hlavu státu uznalo na šest desítek států v čele s USA. Americký prezident Donald Trump už dříve nevyloučil ani vojenský zásah ve Venezuele.

V poslední době se konala dvě kola rozhovorů mezi režimem a opozicí v norském Oslu. Podle serveru ALnavío, který se specializuje na dění v latinskoamerických zemích, se hlavní bod jednání týká uspořádání „svobodných a čestných“ voleb, které požaduje Guaidó.