Asijské země vrací Západu kontejnery s odpadem. Nejsme skládkou světa, bouří se Filipínci

Horizont ČT24: Malajsie zvažuje zákaz dovozu odpadu k recyklaci (zdroj: ČT24)

Země jihovýchodní Asie začaly ve velkém vracet Západu kontejnery s odpadem určeným pro recyklaci. Podle jejich úřadů se místo tříděného odpadu často jedná o směs komunálních odpadků a dalších položek, jako CD nosiče, které jsou k dovozu zakázané. Západní země tak podle nich maskují smetí, jež samy nedokážou zpracovat. Problém s objemem dováženého odpadu v regionu navíc narostl poté, co v minulém roce Čína přestala vykupovat plasty. Ta dříve bývala pro Západ největším odbytištěm.

Většina odpadu pochází z Austrálie, Spojených států, Británie, ale také z Kanady. Pokud je směs špatně vytříděná, kvůli kontaminaci domácím odpadem končí většinou ve spalovnách nebo na skládkách. „Je to velmi vážné, netýká se to jen jedné společnosti, je jich víc z různých zemí,“ uvedla malajsijská ministryně životního prostředí Yeo Bee Yinová.

Právě Malajsie a Filipíny se s problémem v současnosti potýkají nejvíc. Filipínci dokonce v ulicích demonstrovali, že jejich země není skládkou světa. Situace se vyostřila natolik, že dokonce přerostla v diplomatický spor a filipínský prezident Rodrigo Duterte nedávno stáhl z Ottawy svého velvyslance. Zemi hrozil válkou i tím, že odpad osobně odveze vysypat do kanadských vod.

„Je politováníhodné, že se mnoho států – zejména na severní polokouli – takto zbavuje odpadu, který nedokáže zpracovat ve svých vlastních zemích,“ uvedla ředitelka filipínské pobočky Greenpeace Lea Guerrerová.

Kanada nakonec ustoupila a za kontejnery převzala zodpovědnost. Zaplatí jejich návrat i likvidaci. „Kanadská vláda přijala veškerá opatření, aby zajistila bezpečný a ekologický transport a následnou likvidaci odpadu tady v Kanadě,“ uvedl mluvčí kanadského ministerstva životního prostředí Mark Johnson.

Problém ale zhoršují i místní zpracovatelské závody, které fungují bez licence a odpad přijímají načerno. Malajsie tak nyní zvažuje kompletní zákaz dovozu. O zpřísnění pravidel likvidace plastů se přitom pokoušela Basilejská úmluva OSN. V jejím rozšíření se 187 států světa dohodlo, že na seznam odpadu nebezpečného pro přeshraniční převoz zařadí i plasty. Spojené státy, které jsou největším vývozcem plastového odpadu, ale na úmluvu nepřistoupily.