Rusové stojí za Putinem, a to i ve frontě na jeho tričko

Moskva – Fronty, jaké Moskva už dlouho nezažila, jsou k vidění v obchodním domě GUM naproti Kremlu. Mohou za ně protiruské sankce, ovšem ne tak, jak by Západ předpokládal. Prodávala se tu totiž nová kolekce triček s prezidentem Vladimirem Putinem. Popularita trojnásobného prezidenta od březnové anexe Krymu opět láme rekordy. Putina, kterého Západ označuje za původce ukrajinské krize a kritizuje za zavedení potravinových sankcí, Rusové milují. Líbí se jim, že se jejich prezident Západu nebojí.

Trička s Putinovým portrétem, která se v pondělí prodávala v moskevském GUMu, ruského prezidenta ukazovala jako silného ochránce. I když jedno stálo 1 200 rublů (asi 700 korun), zájem byl enormní. „Určitě to je akt podpory Vladimira Vladimiroviče i naší země,“ vysvětlil mladík stojící ve frontě. Na prezidentově politice se mu líbí hlavně to, „jak se země semkla, všichni jsou jednotní a mají stejný názor.“ 

Prezidenta Putina nyní podporuje rekordní počet krajanů. Podle posledního průzkumu veřejného mínění až 87 procent dotázaných schvaluje jeho kroky. Putina, kterého Západ označuje za původce ukrajinské krize, obviňuje ho ze sestřelení dopravního malajsijského letadla a kritizuje za zavedení sankcí, Rusko miluje. A zdá se, že jeho popularita stoupá s každou další politickou diskusí.

Trička s Putinem v dárkovém balení jdou na dračku (zdroj: ČT24)

Putina přitom veřejně neobdivují jen Rusové. Přidávají se i zahraniční hvězdy ze Západu - jako Mickey Rourke nebo Francouz s ruským pasem Gérard Depardieu. Známý herec akčních filmů Steven Seagal dokonce koncertoval na Krymu, kde podpořil proruské separatisty na Ukrajině. 

Tričko s podobiznou Vladimira Putina ukázal o víkendu divákům i americký herec a hudebník Steven Seagal na koncertě v krymském Sevastopolu. Informovala o tom ruská státní agentura RIA Novosti, podle níž během Seagalova vystoupení nad pódiem vlály vlajky samozvané Doněcké lidové republiky. Podle německé Deutsche Presse-Agentur dokonce Seagal na koncertě prohlásil, že je Rus. Publiku vyprávěl, že jeho prarodiče pocházeli z Vladivostoku a z Petrohradu. Seagal už v březnu ruským novinám řekl, že Vladimir Putin má plné právo na to, aby ochránil Rusy žijící na Krymu. S Putinem se dlouhodobě přátelí. „Putin je můj přítel a rád bych ho považoval za bratra,“ dodal Seagal.

Putin je k mání na tričku i na mobilu

K dostání je Putin jako agent, vojevůdce anebo osvoboditel Krymu. Jeho portrét doprovází text Nejuctivější člověk ze všech. „To není ironie, ale vážná věc. Je to pravda, že on je nejuctivější ze všech,“ říká jeden z čerstvých majitelů trička. „Musíme mít taková trička, aby celý svět věděl, že naše země a náš národ podporují politiku našeho prezidenta,“ dodává další šťastná majitelka.

Vyhledávané jsou i speciální mobilní telefony. Na trh míří kolekce 499 kusů s portrétem ruského prezidenta, Kremlem a první slokou hymny. Telefon ze stříbra a titanu přijde v přepočtu na 70 tisíc korun. 

Vladimir Putin na mobilním telefonu
Zdroj: ČT24

Tričko s Putinem si v Moskvě koupil i Mickey Rourke: Podívejte se

Podle ankety nevládní výzkumné organizace Levada Putina podporuje o čtyři procenta lidí více než v květnu. Větší podporu měl jen v roce 2008 během konfliktu s Gruzií. Tehdy ho podporovalo 88 procent dotázaných. Pro zajímavost připomeňme, že prezidenta USA Baracka Obamu podle Gallupova ústavu podporuje v současnosti jen 42 procent Američanů. 

Popularita Vladimira Putina a Baracka Obamy
Zdroj: ČT24/Gallup / Levada

Průzkum provedla agentura Levada. Ptala 1 600 lidí z 134 měst. Agentura funguje od roku 1988, má síť 67 poboček po celém Rusku a spolupracuje s centry v Pobaltí a v zemích SNS.

Sankce vůči Rusku Putinovu pozici pravděpodobně ještě posílí

Rusko před pár dny zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z Evropské unie a Spojených států. Sankce zacílené na potraviny a zemědělskou produkci by měly platit jeden rok. Rusko tak reagovalo na kroky Evropské unie a USA, které od počátku srpna s Ruskem zakázaly obchodování se zbraněmi a vojenským materiálem, omezen je také prodej zboží a technologií dvojího užití, pokud je jejich konečným uživatelem armáda. Protiruské sankce se týkají rovněž vývozu technologií pro průzkum a těžbu ropy a přístupu na finanční trhy. 

Ačkoliv za potravinové sankce může Putin, Rusové cítí spíše hrdost než zklamání. Líbí se jim, že se jejich prezident Západu nebojí. „V Rusku jsou neustále díky sdělovacím prostředkům, které jsou plně pod kontrolou Kremlu, občané ujišťováni, že se prakticky nic neděje, je čas na zdokonalování domácí výroby a import z jiných zemí. Žádná krize ani zvýšení cen obyvatelům údajně nehrozí. Naopak jsou informování, zejména prostřednictvím televizního zpravodajství, jak zle je na Západě,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

„Sankce uvalené Evropou na Rusko Rusy spíše zatvrdí. Veškeré ekonomické problémy budou označeny za útok Západu. Ostatně celá krize je vnímaná jako další útok Západu vůči Rusku, takže tu vidím spíše opačný efekt, a to že Putinovi stoupne podpora,“ uvedl Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií. „Spousta Rusů za svým prezidentem stojí. Mám obavy, že nevidí, že za sankce může právě Putin,“ dodal Bořivoj Minář, viceprezident Hospodářské komory ČR. 

Miroslav Karas o podpoře Putinových kroků v Rusku

„Putin se těší rekordní podpoře. Podle nedávných průzkumů téměř 90 procent Rusů schvaluje jeho kroky. V posledních letech nikdy neměl takovou podporu jako teď. Protizápadní rétorika je vnímána jako nejsilnější za poslední období. Západ je v souvislosti s ukrajinskými událostmi ukazován jako ruský nepřítel, který podle některých komentářů kazil svými výrobky ruskou společnost.“