Do odchodu Mayové možná zbývají hodiny. O brexitové dohodě se v červnu hlasovat nebude, řekl zástupce vlády

Mayová v pátek oznámí rezignaci, píše list The Times (zdroj: ČT24)

Britský parlament nebude v prvním červnovém týdnu hlasovat o zákonu o brexitové dohodě, jak tamní kabinet původně avizoval, oznámil zástupce vlády Mark Spencer, který tvoří parlamentní program. Vláda bude o dalším postupu informovat v červnu. Některá britská média tvrdí, že premiérka Theresa Mayová v pátek oznámí svou rezignaci, v čele vlády by údajně měla setrvat do konce května.

„Doufali jsme, že druhé čtení zákona bude možné 7. června. V tomto okamžiku jsme se na tom nedokázali dohodnout… budeme sněmovnu informovat o vývoji, až skončí přestávka,“ řekl Spencer. Podobu návrhu zákona hodlá vláda podle něj zveřejnit v prvním červnovém týdnu.

Snaha prosadit „rozvodovou dohodu“ v parlamentu pomocí prováděcího zákona způsobila tento týden nový rozkol v britském kabinetu. Ve středu jej opustila Andrea Leadsomová, která za vládu dosud vytvářela agendu dolní komory parlamentu.

„Nový“ plán, který zklamal všechny

Mayová dosud trvala na tom, že čtvrté hlasování o její brexitové dohodě vyjednané s Evropskou unií se začátkem června uskuteční. EU již dříve schválila Britům odklad z 29. března na 12. dubna, později na 31. října. „Za nějaký čas za tímto pultem bude stát jiný premiér. Ale dokud jsem tady, mám povinnost prezentovat fakta. Pokud tento parlament má uskutečnit brexit, musíme schválit i dohodu,“ prohlásila premiérka.

Poslanci smlouvu už třikrát odmítli a počet negativních ohlasů se ještě zvýšil poté, co premiérka představila změny v textu. Ty obsahovaly mimo jiné celní unii s EU a možnost druhého referenda – tentokrát o brexitové dohodě.

Opoziční labouristé považují změny za marginální a volají po předčasných volbách. „Nenabízí žádnou změnu v otázkách celní unie, jednotného trhu a ochrany životního prostředí. Tato vláda je příliš slabá a rozdělená na to, aby dostala zemi z chaosu, který sama vytvořila,“ je přesvědčen šéf strany Jeremy Corbyn.

Plán se nelíbí ani severoirským unionistům, kteří drží vládu Mayové při životě a kteří mají obavy o jednotu Spojeného království, především v souvislosti s kontroverzní severoirskou pojistkou. 

Proti změnám se postavila i řada konzervativců. Premiérka nicméně ve středu ustála revoltu ve vlastní straně, když konzervativci po zasedání poslaneckého klubu nedostali možnost ihned hlasovat o jejím sesazení.

Konec Mayové se blíží, ohledně data se však spekulace rozcházejí

Podle listu The Times Mayová v pátek oznámí, že odejde z čela vlády, minimálně do konce května by ale měla v úřadu zůstat. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt naopak uvedl, že Mayová podle něj ve funkci bude ještě na začátku června, kdy zemi navštíví americký prezident Donald Trump.

V Konzervativní straně panuje shoda, že Mayová zůstane premiérkou do doby, než si strana vybere nového lídra, píše Guardian. To se podle něj může stát nejdříve koncem července. Premiérka navíc nemůže rezignovat, dokud není schopna královně sdělit jméno svého nástupce, tvrdí list.

Jeden z vlivných členů Výboru 1922 Geoffrey Clifton-Brown však prohlásil, že pokud Mayová v pátek neoznámí datum své rezignace, výbor umožní hlasování o důvěře šéfce strany. „Chci, aby stanovila časový plán svého odchodu. Domnívám se, že slepé popírání znějící dnes (ze sídla premiérky) je jen kouřová clona, neboť předsedkyně vlády nechce ovlivnit výsledek evropských voleb,“ řekl Clifton-Brown agentuře Press Association.

Otázkou také zůstává, co udělá zbytek kabinetu. „Pokud by kupříkladu dnes rezignovala půlka vlády, tak je rezignace (Mayové) zcela nevyhnutelná,“ domnívá se spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Uprostřed vládní krize totiž Britové volí své zástupce do Evropského parlamentu. Podle průzkumů by oslabení vládní konzervativci mohli skončit až pátí se ziskem sedmi procent hlasů.