Všichni útočníci ze Srí Lanky jsou zadrženi či mrtví, oznámila tamní policie

Všichni útočníci ze Srí Lanky jsou zadrženi či mrtví (zdroj: ČT24)

Všichni, kdo plánovali velikonoční sebevražedné útoky na Srí Lance nebo je přímo vykonali, byli buď zadrženi nebo mrtví. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámil policejní šéf Čandana Vikramaratne. Bezpečnostní složky rovněž při raziích zabavily materiál na výrobu výbušnin, který chtěli radikálové ještě použít.

Podle srílanských úřadů spáchalo velikonoční sebevražedné útoky na kostely a hotely devět islamistů, kteří byli všichni domácího původu. Tak jako k dalším velkým teroristickým útokům ve světě se i k těm na Srí Lance přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), nepředložila pro to ale žádné hodnověrné důkazy.

Srílanské úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu národní Tauhíd džamáate (NTJ), v jejímž čele stál místní radikální duchovní Zahrán Haším. Ten při jednom z atentátů zahynul.

Bezpečnostní složky zatkly v souvislosti s útoky přes 150 lidí, jsou mezi nimi i cizinci ze Sýrie a Egypta. V zemi bylo po útocích nasazeno na 10 tisíc vojáků, kteří prováděli prohlídky a dohlíželi na bezpečnost u svatostánků.

Do škol se vrací život, duchovní vyzvali ke klidu

Do některých škol, které byly od útoků zavřené, se postupně vrací výuka. „Rozhodla jsem se syna neposílat do školy, dokud se situace v zemi neuklidní. Ve škole je ochranka, rozhodli jsme se spolu s dalšími rodiči jí přijít pomoci s hlídáním školy, nicméně naše děti do školy nepošleme, dokud si nebudeme jistí, že je zde bezpečno,“ uvedla matka jednoho ze studentů Sujeeva Dissanayakeová.

Ke klidnění situace vyzývají i hlavy náboženských komunit na ostrově. Srílanský kardinál i vůdce místních muslimů společně navštívili jednu z místních mešit, v reakci na útoky vandalů na obchody muslimů o předešlé noci.

„Nepodléhejme emocím a snažme se situaci uklidnit s chladnou hlavou. Lidé, kteří podlehnou emocím, občas nerozeznají, co se doopravdy děje. Nejdříve musíme věci pochopit a až pak na základě toho jednat,“ řekl srílanský kardinál Malcolm Ranjith.

„Jak řekl kardinál, nepodléhejme emocím, ale řešmě věci moudrostí. Uklidněme situaci a ukažmě dobro, které v sobě máme. Začíná ramadán, při této příležitosti my, muslimové, musíme být velmi trpěliví, zejména ti mladí. Musíme spolupracovat. Mějme naprostou důvěru v naše bezpečnostní složky, ty situaci uklidní,“ vyzval vůdce místních muslimů Rizvi Mufthi.