Ruska Butinová soudkyni neobměkčila. Za spiknutí proti USA dostala 18 měsíců vězení

Soud ve Spojených státech poslal na 18 měsíců za mříže Rusku Mariju Butinovou, která se přiznala, že se jako agentka cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Po odpykání trestu bude Butinová, které hrozilo až pětileté vězení, deportována do Ruska. Moskva označila rozsudek za „ostudnou skvrnu“ na americké justici.

Před vynesením verdiktu Butinová prohlásila, že se hluboce omlouvá, a poprosila o slitování.

„Vynášení rozsudku neprožívala lehce. Do poslední chvíle doufala, že se jí podaří soudkyni obměkčit a že jí bude vyměřeno jen devět měsíců vězení. Tedy tolik, co už strávila ve vazbě, a do vězení se už nebude muset vrátit,“ uvedl zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský. Podle něj nyní žena doufá, že bude díky dobrému chování do Ruska vyhoštěna už letos v listopadu.

Střelkyně s kontakty na vlivné Rusy i Američany

Marija Butinová
Zdroj: ČT24

Marija Butinová se ve Spojených státech prezentovala jako vášnivá střelkyně a aktivistka bojující za právo vlastnit zbraň. Ve Washingtonu studovala na univerzitě a zároveň získávala kontakty ve vlivné Národní asociaci držitelů zbraní. Přes ně se dostala k lidem z Republikánské strany.

Federální úřad pro vyšetřování zadržel třicetiletou Rusku loni 15. července ve Washingtonu. Americká prokuratura ji obvinila, že v USA působí jako nenahlášený agent v zájmu cizí mocnosti.

Butinová to zprvu odmítala, v prosinci se však na základě dohody s vyšetřovateli k činu přiznala. Díky tomu si zajistila nižší trest, než jaký jí podle zákona hrozil. Osmnáct měsíců, které jí soud uložil, žádala prokuratura.

Butinová v rámci dohody přiznala, že se snažila proniknout do konzervativní NRA s cílem získat informace o vlivných Američanech a přes ruského prostředníka je předat do Moskvy. Podle jejích obhájců byl kontaktem, který měl informace předávat do Moskvy, vlivný ruský politik a bývalý poslanec Alexandr Toršin, nynější viceguvernér centrální banky. 

Jako v 50. letech minulého století, hodnotí rozsudek Moskva

Rusko obvinění vůči Butinové odmítá a naznačuje, že byla k přiznání donucena. Prezident Vladimir Putin uvedl, že o její příslušnosti k ruským rozvědkám žádná ruská tajná služba nic neví.

Ruské ministerstvo zahraničí celou kauzu označilo za spiknutí amerických tajných služeb. „Naše spoluobčanka byla odsouzena jen za to, že je Ruska,“ napsalo ministerstvo v prohlášení. Butinová se podle něj stala obětí střetu různých politických sil v USA a protiruské kampaně vedené v duchu „mccarthysmu“ jako v 50. letech minulého století. 

Kauza Butinové nesouvisela s vyšetřováním ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016, které vedl bývalý šéf FBI Robert Mueller a ve kterém se zaměřil i na kampaň nynějšího prezidenta Donalda Trumpa.

Přesto Muellerovi vyšetřovatelé Butinovou vyslýchali. „Její advokát obvinil americkou vládu, že se snaží z mladé ženy udělat exemplární případ. V závěrečné Muellerově zprávě se však podle právníka z výpovědi Butinové neobjevilo vůbec nic. Prý proto, že Butinová o těchto záležitostech neví vůbec nic,“ informoval zpravodaj Miřejovský.

Marija Butinová se nicméně s prezidentem Trumpem osobně setkala. V roce 2015 mu na shromáždění v Las Vegas položila dotaz na budoucí vztahy s Ruskem. Trump tehdy řekl, že s Putinem bude vycházet velmi dobře.