Petříček telefonoval Guaidóovi. Přislíbil pomoc Venezuele a odsoudil Madura

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý v telefonátu s šéfem venezuelské opozice Juanem Guaidóem slíbil, že Česko poskytne Venezuele humanitární pomoc. Kritizoval také přítomnost ruských vojáků ve Venezuele, kteří jsou v zemi se souhlasem autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Ministerstvo doplnilo, že česká humanitární pomoc Venezuele dosáhne deseti milionů korun. Česko uznalo Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely.

„Telefonoval jsem s prozatímním venezuelským prezidentem Guaidóem, abych ho podpořil. Potvrdil jsem naše rozhodnutí poskytnout humanitární pomoc a odsuzuji nelegální kroky Madurovy administrativy. Doufám, že ruští vojenští poradci budou staženi a že se uskuteční svobodné volby,“ napsal Petříček.

Venezuela se potýká s vážným nedostatkem potravin, léků i zdravotnického vybavení. Veřejné nemocnice často nemohou léčit, protože chybějí antibiotika, obvazy či dýchací přístroje.

Maduro od února odmítá vpustit do země pomoc organizovanou Spojenými státy a okolními latinskoamerickými zeměmi na žádost venezuelské opozice. Jeho režim se ale minulý týden dohodl s Mezinárodním výborem Červeného kříže, že budou spolupracovat s agenturami OSN, aby se do země dostala humanitární pomoc. První dodávka obsahující hlavně léky dorazila do Caracasu v úterý.

Guaidó se v lednu prohlásil prozatímním prezidentem a jako hlavu státu jej uznalo přes 50 zemí. Jsou mezi nimi Spojené státy, část zemí Latinské Ameriky a také značná část evropských zemí včetně Česka.