Policie v Londýně řeší desítky útoků nožem denně. Nejčastěji ve válkách gangů

Události ČT: Policie v Londýně řeší 40 útoků nožem denně (zdroj: ČT24)

V Anglii a Walesu rekordně přibývá útoků nožem. Loni tam vrazi ubodali 285 lidí, což je nejvíc od roku 1946. Největší podíl na tom má Londýn. Podle tamní policie je hlavní příčinou obchod s drogami a spory gangů, turisté se prý tolik bát nemusí. Útočníky neodrazuje ani to, že jejich zločin většinou zaznamenají kamery a na jejich dopadení bývá vypisovaná odměna.

V posledních dvou letech Scotland Yard řešil čtyřicet případů útoků nožem denně. V průměru každé čtyři dny je v Londýně někdo ubodán, a to převážně mimo turistické centrum.

Zločinci v roce 2018 celkem v Anglii a Walesu (kromě Manchesteru) spáchali téměř 40 tisíc trestných činů nožem. To je o dvě třetiny víc než v roce 2014, kdy skončil trend snižování množství těchto zločinů. Nemocnice loni přijaly na pět tisíc pobodaných lidí, 285 z nich zemřelo. To je nejvíc od roku 1946. Jeden obchodní řetězec dokonce přestal prodávat nože, píše Guardian.

BBC zmiňuje několik důvodů, jimiž experti vysvětlují tento nárůst. Patří mezi ně škrty v policejním rozpočtu a pokles počtu policistů o sedminu za osm let, nárůst násilí mezi gangy a drogovými dealery a prudký pokles policejních prohlídek.

Oproti roku 2009 policisté zastavují a prohledávají podezřelé lidi čtyřikrát méně často. Policii k tomu vedla mimo jiné současná premiérka Theresa Mayová, která byla v letech 2010 až 2016 ministryní vnitra.

Nudící se mládež

Pozůstalí vidí i další důvody. „Když jsme byly mladé, měly jsme mimoškolní kluby. Teď ale mladí nemají co dělat, na co se těšit. Co je pro ně nejjednodušší? Jít a spáchat zločin,“ řekla třeba Sandi Bogleová, jíž vrah nožem zabil třiadvacetiletého synovce jménem Bjorn.

Po dvou letech od činu policie zveřejnila video z vraždy. Na dopadení pachatelů je vypsaná odměna v přepočtu 600 tisíc korun. „Pro všechny rodiny, které prošly tím samým, žádáme jedinou věc. Chceme spravedlnost, aby se to zastavilo,“ prohlásila Bogleová.

Mezi letošní oběti patří například sedmnáctiletá Jodie, čtrnáctiletý Jaden, kterého ubodalo pět mužů, nebo šestadvacetiletý David Martinez.

Policie vyzývá veřejnost ke spolupráci. „Je třeba, aby za námi lidé chodili, pokud vědí, že někdo u sebe nosí nůž. Abychom ho zastavili předtím, než se dopustí zločinu,“ nabádá detektiv Scotland Yardu Andy Sheppard.

I když britská vláda slíbila dát 100 milionů liber na boj s tímto typem útoků, policie vzkazuje, že to je málo. Parlamentní opozice zase hořce srovnává tuto částku se čtyřmi miliardami liber vynaloženými na brexit. „Jsme odhodlaní pracovat na vládní úrovni i s celou společností na tom, abychom se vypořádali s pohromou, jíž je tato zločinnost, která stojí tolik mladých životů,“ reagovala premiérka Mayová.