Němci protestovali proti vysokým cenám nájmů. V Berlíně chtějí dokonce vyvlastňovat byty velkých developerů

V ulicích Berlína demonstrovalo na 20 tisíc lidí proti rostoucím cenám nájmů. Podobné, i když výrazně menší protesty, se konaly i v Lipsku, Drážďanech nebo Frankfurtu nad Mohanem. V Berlíně navíc začala sbírat podpisy kontroverzní iniciativa, která požaduje vyvlastnění asi čtvrt milionu bytů, které patří velkým developerům. V německé metropoli došlo za posledních 10 let k prudkému nárůstu nájmů, ceny vystřelily o 90 procent.

„Chceme město, kde si všichni mohou dovolit bydlení,“ shrnul jeden z řečníků na Alexandrově náměstí. Do protestní akce se zapojilo celkem 280 organizací. Účastníci si přinesli plakáty s nápisy jako „Bydlení je lidské právo“, „Nájemci nejsou žádné citrony“ nebo „Srdce místo profitu“.

„Je potřeba změnit politiku, vytvořit na ni tlak,“ řekl k cílům protestu rodilý Berlíňan Klaus Laue. Situace, kdy nájmy v německé metropoli za deset let stouply o 90 procent, je podle něj nadále neúnosná. Podpořil proto svým podpisem iniciativu požadující za náhradu vyvlastnit všechny byty, které patří firmám vlastnícím v Berlíně více než 3000 bytů.  

Příznivci vyvlastnění potřebují 170 tisíc podpisů k vypsání referenda

Iniciativa, kterou podle některých průzkumů veřejného mínění podporuje více než polovina Berlíňanů, potřebuje 20 tisíc podpisů, aby se jí oficiálně začala zabývat radnice. Ve druhém kroku pak příznivci vyvlastnění budou potřebovat kolem 170 tisíc podpisů, aby mohlo být vypsáno referendum. To by se mělo uskutečnit v polovině příštího roku.

Mluvčí iniciativy Rousbeh Taheri připouští, že akce je radikální. „Ano, je to třídní boj, ale my jsme ho nezačali,“ říká a tvrdí, že jde jen o reakci na prudce rostoucí nájmy. „Došli jsme k tomu, že velké koncerny se nedají výrazně změnit, že je potřeba změnit majitele,“ poznamenává s tím, že dosavadní pokusy zlepšit situaci nezabraly.

Demonstrace proti růstu cen nájmů v Berlíně
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Radikální záměr, který právně staví na 15. článku německé ústavy, přivítala část politiků berlínské koalice sociální demokracie, Levice a Zelených. Tvrdě ho ale kritizují zástupci byznysu, někteří odborníci i většina opozičních politiků, kteří hovoří o nebezpečném pokusu, jenž ohrožuje základy tržního hospodářství a může odstrašit řadu potenciálních investorů. O tom, že by záměr v případě úspěchu v referendu politici přetavili ve skutečnost, i proto řada lidí pochybuje.

Jiné cesty: Posílení výstavby nových bytů či zastropování nájmů

Petici žádající vyvlastňování tvrdě kritizuje napříkald šéf parlamentní frakce Kresťanskosociální unie (CSU) Alexander Dobrindt. Sice je podle něj nutné, aby se otázka bydlení stala tématem, němelo by se na ni ale odpovídat socialistickým způsobem. Řešení vidí zejména v posílení výstavby nových bytů.

Také šéfka sociální demokracie (SPD) Andrea Nahlesová odmítá vyvlastňování jako cestu ze současné krize. V rozhovoru pro deník Bild řekla, že chápe hněv na společnosti vlastnící byty, které se snaží ze svých nájemníků „vytřískat každý cent“. Místo vyvlasťňování, které by trvalo roky, však SPD navrhuje pro příštích pět let zastropovat ceny nájmů.

Události: V Berlíně chybí sto tisíc bytů, ceny nájemného raketově rostou (zdroj: ČT24)

Naopak šéf Svobodné demokratické strany (FDP) Christian Lindner nemá pro demonstranty pochopení. „Drtivá většina pronajímatelů jedná spravedlivě a často ani nevyužívá možnosti nárůstu nájemného, které jim dává zákon,“ uvedl Linder a vyzval občany, aby místo majitelů nemovitostí demonstrovali proti politikům, kteří nesou za současnou situaci v bytové oblasti zodpovědnost.