Americký velvyslanec je Němcům trnem v oku. Vrcholní politici volají po jeho vypovězení

Události: Americký velvyslanec v Německu si dobré jméno neudělal (zdroj: ČT24)

Vrcholní politici se postupně staví za odchod amerického velvyslance Richarda Grenella z Německa. Po místopředsedovi Spolkového sněmu a liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Wolfgangu Kubickim se pro Grenellův odchod vyslovil i lídr opoziční Levice Gregor Gysi. Jeho strana hodlá příslušné usnesení předložit parlamentu.

Dvaapadesátiletý Grenell, který je v Německu velvyslancem od loňského května, si v zemi stihl rychle udělat řadu politických nepřátel. Výraznou měrou k tomu přispěla jeho nevybíravá a podle mnohých zcela nediplomatická kritika spolkové republiky kvůli jejímu postoji ke zbrojním výdajům, Íránu, plynovodu Nord Stream 2 nebo čínské telekomunikační společnosti Huawei.

Velvyslanec patří k obdivovatelům Donalda Trumpa, což se v jeho přístupu pravděpodobně silně odráží. „Grenell je zvláštní figura. Zastává ale velmi hlasitě a loajálně postoje prezidenta. Je mu zcela věrný,“ komentuje kroky velvyslance politolog Henning Riecke.

„Když americký diplomat vystupuje jako vysoký komisař okupační mocnosti, musí poznat, že naše tolerance má své meze,“ prohlásil minulý týden v reakci na další z Grenellových výroků místopředseda parlamentu Kubicki, podle něhož si Německo z důvodu sebeúcty nemůže nechat takové chování líbit.

A s podobným názorem se k němu přidala i Levice, podle níž se velvyslanec USA aktivně vměšuje do utváření německé zahraniční politiky a jejích zahraničních obchodních vztahů. O vyhoštění Grenella by opoziční strana chtěla v parlamentu diskutovat už příští týden.

Že by její návrh na prohlášení velvyslance za nežádoucí osobu prošel, je ale nanejvýš nepravděpodobné. Vypovězení velvyslance totiž patří k nejtvrdším krokům v nepsaných pravidlech diplomatické hry.