Konec drahého dráždění Kima. USA a Jižní Korea omezí vojenské manévry

Zprávy ve 12: USA omezí manévry s Jižní Koreou (zdroj: ČT24)

Spojené státy nebudou na jaře pořádat pravidelné rozsáhlé manévry s Jižní Koreou, informovala s odvoláním na nejmenované americké činitele agentura Reuters. Společná americko-jihokorejská vojenská cvičení kritizuje Severní Korea, která je považuje za provokaci a přípravu invaze. Washington a Soul manévry počátkem loňského června s ohledem na diplomatická jednání s KLDR pozastavily.

Reuters uvedl, že USA s Jižní Koreou odřeknutí jarních manévrů, které patří mezi jedny z největších na světě, brzy oficiálně oznámí. Bývalý americký ministr obrany James Mattis loni sdělil, že pro letošní rok chce jejich rozsah omezit.

Rozsah každoročních manévrů a především finanční náklady s nimi spojené kritizoval opakovaně také americký prezident Donald Trump. „Cvičení je zábava a je pěkné, prostě si hrají na válku. A neříkám, že to není nutné, protože v určitých aspektech to nutné je, ale v jiných to nutné není,“ vyjádřil se pro Reuters.

Trump se tento týden v Hanoji sešel se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, se kterým již podruhé jednal o likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově.

Summit ale skončil předčasně, neboť ani jedna strana nechtěla ze svých pozic ustoupit. Trump i tak hodnotí setkání jako přínosné, neboť otevřelo cestu k dalším debatám o severokorejském nukleárním arzenálu.