Lavina na jihu Švýcarska zranila čtyři lidi. Pátrání po pohřešovaných pokračuje

Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných (zdroj: ČT24)

Lavina v jihošvýcarském lyžařském středisku Crans-Montana zranila čtyři lidi. Informovala o tom policie.  Stav jednoho z nich je vážný. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných. Podle neoficiálních informací se pohřešuje až dvanáct osob. Lavina se zřítila v úterý brzy odpoledne po týdnu teplého počasí, které způsobilo tání sněhu.

„Lavina spadla v sektoru (ledovce) Plaine-Morte. Na místě jsou týmy záchranářů a pátrání probíhá. Zasypáno je několik lidí,“ sdělila odpoledne k události na Twitteru kantonální policie.

Do pátrání se podle médií zapojila nejprve asi stovka lidí, kterým pomáhali také psi. Vzlétly i čtyři vrtulníky. Později policie upřesnila, že po zavalených pátrá 240 policistů, záchranářů a vojáků a počet nasazeých vrtulníků se zvedl na osm.

Lavina byla podle úřadů 840 metrů dlouhá a 100 metrů široká.

Podle záchranářů vrstva spadlého sněhu dosahuje až tří metrů

Pátrání je velmi obtížné. „Je tam neuvěřitelné množství sněhu: dva až tři metry tloušťka a délka kolem 300 metrů. Je to jarní lavina a je velmi kompaktní,“ citoval server lenouvelliste.ch jednoho ze záchranářů, s nímž se spojil telefonicky. Vrstva spadlého sněhu údajně dosahuje až tří metrů.

Příval sněhu zasáhl značenou dráhu a nikdo na ní nebyl vybaven signalizací pro případ zavalení lavinou, napsal lenouvelliste.ch. 

V Crans-Montaně se nadcházející víkend má konat závod žen Světového poháru ve sjezdovém lyžování, přičemž na čtvrtek byly plánovány tréninky. S přípravou závodů už na místě pomáhají i vojáci, kteří se zapojili do prohledávání laviny.