Norové plánují překonávat krále fjordů plovoucím tunelem. Jeho stavba přijde na 880 miliard

Unikátní plovoucí tunel překlene v budoucnu nejhlubší z norských fjordů. Stavba, která vyjde v přepočtu na téměř 880 miliard korun, bude sloužit automobilové dopravě. Tubusy budou uchyceny na obou stranách zálivu Sognefjord a také k pontonům rozmístěným zhruba 245 metrů od sebe.

Sognefjord, kterému se přezdívá král fjordů, se nachází v kraji Sogn og Fjordane. Je největší a s hloubkou 1200 metrů i nejhlubší v celém Norsku. Stavitelé proto nejsou schopni vybudovat tunel pod mořským dnem.

Plovoucí tunel bude umístěn asi třicet metrů pod hladinou a tvořit ho bude dvojice tubusů, každý pro jeden směr dopravy. Zavěšen bude na obou stranách zálivu a k pontonům vzdáleným asi čtvrt kilometru od sebe, uvedl server Yahoo!.

Tunelem místo na trajektu

Výstavba tunelu je součástí rozsáhlého projektu, jehož cílem je zkrátit dobu jízdy na jedné z hlavních norských silnic E39, jež se táhne v délce více než 1100 kilometrů po západním pobřeží země od jižního města Kristiansand až do Trondheimu.

V současné době je silnice na sedmi místech přerušena fjordy, k jejichž překročení musejí motoristé využít trajekty.

„Od jednoho konce na druhý je to kolem 1100 kilometrů, přičemž cesta za dobrých podmínek trvá plných 21 hodin, protože je na trase sedm trajektových přejezdů,“ uvedla Kjersti Kvalheimová Dunhamová z norského silničního úřadu.

„Do roku 2035 bychom chtěli snížit dobu jízdy na 11 hodin nahrazením trajektů pevnými přejezdy,“ dodala. Podle norských úřadů ale bude náročný projekt dokončen až kolem roku 2050.